In de afgelopen vier jaar zijn precies 1064 meldingen gedaan van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in België. Aan slachtoffers is door de kerk in die periode 3,9 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd. Dat blijkt uit het rapport ‘Van taboe naar open beleid’ dat maandagmiddag in Brussel wordt gepresenteerd.
Van alle klachten kwamen er 418 binnen bij de meldpunten van de kerk zelf. De andere meldingen werden gedaan bij het Centrum voor Arbitrage, in het leven geroepen door een Belgische parlementaire commissie.
Ook slachtoffers van misbruikzaken die juridisch gezien verjaard zijn, werden aangemoedigd zich te melden. “De juridische verjaring betekent immers niet dat het leed voor de slachtoffers verleden tijd is”, aldus professor Manu Keirse, emeritus-hoogleraar aan de universiteit van Leuven en opsteller van het rapport.
In Nederland sloot de Katholieke Kerk haar meldpunt op 1 mei 2015. In oktober van dat jaar kwam de kerk nog met een overgangsregeling voor 250 meldingen. Slachtoffers kunnen zich nu nog wel melden, maar kunnen geen schadeverdgoeding meer ontvangen mocht hun klacht gegrond worden verklaard. Belangenvereniging voor Nederlandse slachtoffers Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK) blijft zich inzetten voor Nederlandse slachtoffers.
(ANP/BELGA/TPO)