Een referendum in Turkije over het al dan niet voortzetten van de toetredingsgesprekken met de Europese Unie. Die suggestie heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdagavond gedaan.
Erdogan leek zich te laten inspireren door het Britse referendum van donderdag. “We kunnen opstaan en het volk de vraag voorleggen, net zoals de Britten nu doen”, aldus de president, die zich geërgerd toonde over de houding van Brussel in de onderhandelingen. “We zouden vragen ‘Moeten we doorgaan met de onderhandelingen met de EU of moeten we er een punt achter zetten?’ Als de mensen willen doorgaan, gaan we door.”
Volgens de president wil de EU Turkije niet als lid accepteren omdat het een overwegend islamitisch land is.
De relatie tussen Ankara en Brussel verkeert in zwaar weer. Brussel is zeer kritisch over de autocratische neigingen van de Turkse president en de ondermijning van rechten die de EU als fundamenteel beschouwt. Zo is Europa zeer bezorgd over de vervolging van kritische journalisten in Turkije.
Een van de grote twistpunten tussen de EU en Turkije momenteel is de opheffing van de visumplicht voor Turken. Deze maakt deel uit van het vluchtelingenakkoord tussen Brussel en Ankara. De EU eist dat Turkije zijn antiterreurwetgeving aanpast, omdat deze veel te vaag zou zijn en daardoor de deur voor misbruik wagenwijd openzet. Erdogan wil hier echter niets van weten en heeft al meermaals gedreigd het vluchtelingenakkoord op te blazen.
Anp