Het kabinet maakt zelfstandigen in de langdurige zorg het werken onmogelijk. Het schiet door met het bestrijden van schijnconstructies. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer, bleek woensdag tijdens een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.
Zzp’ers hebben een VAR-verklaring van de Belastingdienst nodig om als zelfstandigen te kunnen werken. Sinds enige tijd past de Belastingdienst de regels hiervoor strenger toe.
Ze doet dat om constructies tegen te gaan waarbij een zorgverleningsbureau alle medewerkers ontslaat om ze vervolgens als schijnzelfstandige weer in te huren. De zzp’ers zijn dan eigenlijk verkapte werknemers voor wie sociale premies en dergelijke worden vermeden.
Maar de Kamer vindt dat de “jacht op zzp’ers” te ver gaat. Kamerleden trokken er al eerder over aan de bel. Het aanpakken van schijnzelfstandigheid moet niet ten koste gaan van zelfstandigen die gewoon hun werk doen, vinden ze.
Kort voor het debat schreven Asscher en Wiebes aan de Kamer dat er een proefproject komt waarin 1500 zzp’ers in de langdurige zorg zonder VAR-verklaring aan de slag kunnen.
Ook laat het kabinet de verschillen tussen zelfstandigen en werknemers nader onderzoeken.
Maar de Kamer vindt die oplossing onvoldoende. Ze dringt aan op snel overleg met de sector over een structurele oplossing. Tot die er is zouden zzp’ers met rust gelaten moeten worden.
Staatssecretaris Wiebes sprak tegen dat het kabinet erop uit is “zzp’ers te pesten”, zoals onder anderen D66-Kamerlid Steven van Weyenberg veronderstelde.
Maar Wiebes onderstreept wel dat handhaving en controle van de regels noodzakelijk zijn. Het kabinet overlegt nog met brancheorganisatie ZZP Nederland of het mogelijk is zelfstandigen te laten samenwerken in coöperaties.
Anp