Politieagenten die betrokken zijn bij de aanhouding van een ‘verwarde man’ in een winkelcentrum te Maastricht waarbij de ‘verwarde man’ mogelijk door verwurging om het leven is gekomen hebben volgens meerdere getuigen bewijsmateriaal verdoezeld door beelden op mobiele telefoons te laten wissen. Dit vertellen meerdere getuigen aan 1Limburg.
Volgens één van de getuigen stond een jongen al vanaf het begin van het voorval de falende arrestatie te filmen met zijn telefoon. Toen bleek dat de arrestant moest worden gereanimeerd kwam een agent naar de jongen toe en intimideerde de jongen dusdanig dat hij de beelden wiste. De agent ging pas weg toen hij met eigen ogen zag dat er op de wisknop was gedrukt.
Een andere getuige zegt dat de politie de telefoon van een jongetje afpakte en de beelden wiste.
De rijksrecherche is reeds met een onderzoek naar de fatale aanhouding bezig en kan nog geen uitspraken doen over de censuuractie.
Als het waar is dat deze beelden onder dwang zijn gewist is dat een zeer ernstig feit. Het is van het uiterste belang dat burgers in de publieke ruimte dankzij foto en video verslag kunnen doen van politiewerkzaamheden. Bij de dood van Mitch Henriquez bleek al wel hoe groot dat belang is: dankzij beelden werd duidelijk dat de politie fouten heeft gemaakt.
Het is niet de eerste keer dat er onder dwang van de politie beelden zijn gewist. Eerder zorgde een agent in Eindhoven er voor dat camerabeelden van een hardhandige arrestatie werden gewist. Opvallend genoeg vond het OM dat geen enkel probleem en werd de agent niet strafrechtelijk vervolgd.
Dat terwijl het wissen van camerabeelden door agenten die in dienst zijn van de overheid rechtstreeks ingaat tegen artikel 7 van de grondwet en alleen kunnen worden gezien als regelrechte censuur. Dergelijke censuur is aan de orde van de dag in Noord-Korea, Iran, Arabische landen en Zuid-Amerikaanse landen maar doorgaans niet in West-Europa.
Toch wil de PvdA bij monde van Kamerlid Ahmed Marcouch dat er een wet komt die verbiedt om gefilmde agenten te publiceren zonder dat hun gezichten onherkenbaar zijn gemaakt. In de praktijk betekent dit dat agenten minder makkelijk achterhaald en vervolgd kunnen worden wanneer zij de fout in gaan. Bovendien is het offline kunnen laten halen van filmpjes waarop agenten met hun gezicht zijn te zien nou niet bepaald een symptoom van een transparante en democratische rechtstaat.
Onze TPO-anti-politiestaat-tip: wanneer je een arrestatie ziet en je bevindt je op de openbare weg, of tenminste in een publieke ruimte zoals een winkelcentrum, film het dan ALTIJD. Roep ook andere getuigen en omstanders op zoveel mogelijk te filmen of te fotograferen, maar zorg wel dat je voldoende afstand houdt en de agenten niet hindert bij het uitvoeren van hun taak.
Stuur de beelden zo snel mogelijk via app of mail door naar vrienden of naar TPO of publiceer het gelijk online op social media. De politiestaat in uitvoering is uitsluitend te voorkomen als burgers zelf actief meehelpen deze te controleren.
Tot slot: laat je nooit intimideren door agenten om gemaakt beelden te wissen. Die agenten weten dat ze fout zitten en kunnen je niets maken. Bel bij problemen gelijk de politie. De vraag blijft echter wel wie je dan moet bellen als de politie zelf de crimineel is, maar dit terzijde.