Islamkritiek door een moslim, mogelijk gemaakt door Theo van Gogh

15-11-2011 13:00

Van Theo van Gogh was ik altijd fan. Ik was gecharmeerd van zijn schrijfwijze en van zijn films genoot ik van met volle teugen. Theo wist grenzen te vinden. Vaak ging hij net een stapje verder dan de meeste mensen durfden. Dat was iets wat Van Gogh sierde. Ik heb Theo van Gogh ook wel eens zijn eigen teksten horen zingen, maar dat hoefde van mij niet zo. De reden dat ik Van Gogh waardeer is doodsimpel: Van Gogh was een man die geen blad voor zijn mond nam en zei wat hij dacht.

Personen die Theo van Gogh wegzetten als islamhater zijn even dom als de moordende Mohamed Bouyeri. Van Gogh was niet zomaar een islamhater. Van Gogh was, na wat ik over en van hem heb gelezen, een geloofhater. Hij noemde Jezus Christus “De verrotte vis van Nazareth”. Van Gogh werd meerdere malen aangeklaagd voor antisemitisme. Dit omdat hij sick jokes had gemaakt over de moord op Anne Frank en de Holocaust. Ik snap dan ook niet dat Mohamed Bouyeri niet even heeft gelezen wat die briljante Theo allemaal nog meer heeft geschreven.

Islamhaat
Ik vind het nu alleen heel erg zielig om net te doen alsof Van Gogh een islamhater was. Het klopt inderdaad dat Van Gogh de excentrieke en vrouwelijke versie van Ehsan Jami steunde. Ayaan Hirsi Ali werd door hem gesteund in haar islamhaat. Er is alleen nooit iemand opgestaan die Van Gogh heeft kunnen laten zien dat de islam niet zo slecht was als hij dacht. Van Gogh heeft in zijn laatste minuten waarschijnlijk gedacht: ‘Zie je nou wel. Het zijn echt allemaal mafketels die niet tegen kritiek kunnen die moslims.’

Het valt mij sowieso veel vaker op dat moslims over het algemeen slecht tegen kritiek kunnen. Er zijn heel weinig moslims die gewoon accepteren dat niet iedereen denkt zoals zij. Dagelijks proberen mensen mij er van te overtuigen dat ik niet zo sceptisch moet zijn over de islam. Dit terwijl ik mij tot de islamitische gemeenschap van Nederland reken en mijn kritiek op de moslims niet extreem is.

Hoer
Ooit heb ik met mijn mond vol tanden gestaan toen ik hoorde hoe groot het aantal ‘moslims’ –en dan spreek ik over jongens en meisjes- was dat mijn vriendin uitschold omdat haar moeder Marokkaanse is en zij niet in de islam geloofde. Geen één van de jongeren zei mijn vriendin te respecteren om wie zij was. Ze werd al snel voor “hoer” en “slet” uitgescholden. Het grappige is dat één van de meisjes die zo hard op mijn vriendin schold zelf jongens oraal bevredigde op het toilet. Na het bevredigen kwam ze schijnheilig met haar hoofddoekje tevoorschijn om mijn vriendin uit te schelden.

Enkele weken geleden zei ik voor de grap dat ik mijn baard wilde laten laseren. Dan zou ik nooit meer hoeven scheren. Blijkbaar beledigde ik daar een Turkse moslim zodanig mee dat hij “Wil je hete thee over je heen? Je beledigt Allah. Hij heeft het zo gewild!” tegen me zei. Het was in ieder geval duidelijk dat ik over mijn eigen uiterlijk geen grap mocht maken. Dit wilde Allah niet volgens de Turkse moslim. Hieruit bleek dat iets wat ik altijd voor waar had gehouden pertinent onwaar was. Ik dacht dat niet moslims het probleem waren maar dat het de bekrompen gedachtegang was van enkele Marokkaanse Nederlanders. Marokkaanse Nederlanders met een identiteitsprobleem. Helaas bleek dit na de uiting van de Turk niet zo te zijn. Ik ben wat meer omgegaan met moslims met verschillende culturele achtergronden. Dit om te kijken of het cultuur of geloof was wat zoveel problemen opleverde en het viel mij op dat een grote hoeveelheid moslims de islam gewoon niet begrijpen. Zij zoeken de uitersten op.

Alleenrecht op de waarheid

Ik zal als moslim nooit verklaren dat de islam niet klopt. Of dat de Koran een boek is waar onwaarheden instaan. Ik denk echter wel dat er veel moslims zijn die de islam niet begrijpen. Hiermee wil ik niet verkondigen dat ik het alleenrecht heb op de denkwijze van moslims en ik moet nu heel voorzichtig worden in mijn uitingen. Ik weet dat ik door deze publicatie een grote kans heb op haatmails en bedreigingen. Ik trek mij echter heel weinig aan van deze bedreigingen. Alleen vind ik dat een groot deel van de moslimgemeenschap wat luchtiger moet reageren op uitingen van anders denkenden. Het probleem is dat gelovigen menen het alleenrecht op de waarheid te bezitten. Zij denken dat als iets wat in een boekje staat waar is, de hele wereld dat dan voor waar moet aannemen. Ik zeg trouwens niet dat alleen moslims hier last van hebben. Een christen is ook nogal gevoelig als je zijn geloof beledigt en joden klagen je zonder moeite aan. Die zijn namelijk wat intelligenter en meer op geld gericht dus die proberen er altijd een schadevergoeding uit te slaan.

Theo van Gogh durfde te zeggen wat hij dacht over de islam. Was er maar iemand opgestaan die hem had verteld dat het ook anders kon, in plaats van dat iemand opstond om hem kogels door zijn lichaam te schieten. Theo van Gogh was geen racist. Theo van Gogh was een volksvertegenwoordiger. Hij had een mening en daar stond hij voor. Ik, en ik denk met mij velen, missen een man als Theo van Gogh dagelijks.

Abdelrachid Khalil (26) is een moslim met Arabische roots en studeert aan een universiteit.

CC-Foto: Thomas Kist