Binnenland

Bénédicte Ficq wil juweliersvrouw Deurne alsnog voor de rechter

07-01-2015 11:31

Bénédicte Ficq, advocaat van de nabestaanden van de overvallers op juwelierszaak Goldies in Deurne, dient een beklag in bij het gerechtshof in Den Bosch. Dat meldt Omroep Brabant. Het OM besloot eerder de juweliersvrouw – die de twee overvallers doodschoot – niet te vervolgen, aangezien er sprake was van noodweer. Op basis van Artikel 12 wil Ficq nu afdwingen dat de rechter een beslissing neemt over het eventueel vervolgen van de juweliersvrouw, en niet het OM.

Jonge mensen doodgeschoten

“Er zijn twee jonge mensen doodgeschoten in Deurne. Ik vind dat de rechter hier echt zelf naar moet kijken. Nu heeft het Openbaar Ministerie deze beslissing genomen en daar zijn wij het niet mee eens”, aldus Ficq.

Noodweer

In maart 2014 overvielen twee mannen de juwelierszaak. Marina Sanders schoot beide mannen dood, nadat deze haar man aanvielen en dreigden hem ‘kapot te schieten’. Uit camerabeelden is gebleken dat Marina ziet hoe haar man wordt belaagd. Vervolgens pakt ze het pistool en dreigt ze ermee wanneer één van de mannen naar de ruimte komt waar zij zich bevindt. Hij draait zich om en stort zich op Willy Sanders, de man van Marina.

Vervolgens laadt Marina het pistool en schiet ze door de deuropening op de overvaller, die in zijn arm wordt geraakt. De kogel raakt ook haar man. Daarna schiet Marina de overvaller in zijn been. Nadat beide overvallers zich op de juwelier storten, schiet Marina beide overvallers in de borst. Beide overlijden. Aangezien Marina eerst dreigde, toen in een arm en been schoot en pas op het laatst in de borst, spreekt Justitie van noodweer. De hele justitie-top heeft zich destijds met het besluit beziggehouden.

Reactie advocaat juweliersechtpaar

Update 12.20 Jan-Hein Kuijpers, advocaat van het juweliersechtpaar, reageert per sms op de zaak. “Het heeft allemaal nogal lang geduurd en dat zegt al veel vind ik. We hopen dat het Hof de zaak snel zal inplannen zodat mijn cliënten verder kunnen, immers is de haalbaarheid van de betreffende klachten te verwaarlozen. Inmiddels werd Marina overigens opgenomen in een psychiatrische kliniek een kleine twee maanden geleden om de boel te kunnen verwerken.”

Gesprek tussen betrokkenen

Update 12.48 “Volgens de nabestaande is het niet eens perse de bedoeling dat het tot een veroordeling komt. Komt ook nog bij dat de juweliersvrouw geen enkele reactie heeft laten uitgaan naar de nabestaanden. Er is geen brief geschreven, er was een gesprek gepland, maar dit is nooit doorgegaan. Dit allemaal heeft de beslissing voor deze artikel 12 procedure wel bespoedigd”, zo citeert Omroep Brabant Ficq.

Kuijpers reageert tegenover ThePostOnline: “Ik heb Ficq en Plasman (advocaat derde verdachte, red.) in een vroegtijdig stadium en herhaaldelijk in de periode daarna laten weten open te staan voor een gesprek. Op een gegeven moment belde Ficq mij, met de vraag of Marina een dag later kon aanschuiven bij een gesprek met de nabestaanden. Op die dag had zij een intake bij een psychiatrische kliniek en dat was derhalve onmogelijk. Ficq dreigde direct dat het wel eens negatief zou kunnen uitpakken als cliënten er morgen niet bij zouden zijn. Ik zei dat ze haar cliënten zou moeten kunnen uitleggen dat de opname in een psychiatrisch kliniek gezien het zeer late verzoek van Ficq – namelijk een telefoontje aan t einde van de dag voor een afspraak de volgende dag moest doorgaan. Indien Ficq tijdig zou zijn geweest dan waren cliënten en ik zonder meer verschenen op een afspraak, wanneer dan ook. Het was immers ons eigen voorstel in eerste instantie om tot mediation met de nabestaanden te komen. Het verbaast me te zeerste dat gezien hetgeen Ficq in de pers zegt dat haar klacht blijkbaar werd ingezet op oneigenlijke argumenten. Ik vind dat jammer.”

Lees ook:
TPO-dossier Deurne