Politiek

Acht terreurverdachten die dodenherdenking Vught verstoorden met Allahu Akbar-geschreeuw twee weken in isoleercel

05-05-2019 13:59

Acht terreurverdachten die vastzitten in de gevangenis in Vught zijn in de isoleercel geplaatst. Volgens minister van Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) zullen ze maximaal veertien dagen in de isoleercel blijven zitten. Dat meldt RTL Nieuws. Ze verstoorden zaterdagavond de dodenherdenking in Vught door vanuit hun cel Allahu Akbar te schreeuwen tijdens de twee minuten stilte.

Lees ook – Terreurafdeling PI Vught schreeuwde ‘Allahu Akbar’ tijdens dodenherdenking

De terrorisme-afdeling van de penitentiaire inrichting in Vught ligt vlak naast de fusilladeplaats van het voormalige concentratiekamp waar de dodenherdenking gisteren plaatsvond.

De verstoring was een gecoördineerde actie door ‘minstens’ tientallen gedetineerden van de gevangenis in Vught. Dat zegt CDA Kamerlid Madeleine van Toorenburg op basis van bronnen in het gevangeniswezen tegen het Brabants Dagblad. Van Toorenburg – vroeger locatiemanager van jeugdinrichting De Leij in Vught – was aanwezig bij de herdenking. “Ze schreeuwden vanuit hun cel door de roosters met als enige doel de herdenking te verzieken. Te triest voor woorden.”