Politiek

CDA-burgemeester Sliedrecht: ‘Totaalverbod vuurwerk gaat niks veranderen, dweilen met kraan open’

01-01-2020 11:48

“Minister Grapperhaus, het is nu echt tijd dat landelijk het echte gesprek gevoerd gaat over het illegale vuurwerk. De vuurwerkdiscussie gaat steeds over het legale spul, terwijl die echt gevaarlijke rommel steeds makkelijker verkrijgbaar is. Tijdens uitdelen van vuurwerkbrillen op basisscholen heb ik gesprekken gevoerd in verschillende klassen. In elke groep, van acht tot in groep vier (!) toe, kinderen zijn die een Cobra6 afgestoken hebben. Ze vinden het nog volstrekt normaal ook. De zware klappen, die al eind september beginnen of dat wat naar hulpverleners wordt gegooid, zijn echt geen categorie 2 vuurwerk. Dat zijn cobra’s 6, 8 of, shells en weet ik veel hoe de exotische namen luiden.

Dit is het echte vuurwerkprobleem.

Een totaalverbod op consumentenvuurwerk gaat dat echt niet veranderen. En dan mogen wij als gemeenten dit ook handhaven? Hoe dan, minister? Dit is dweilen met de kraan open!”

De burgemeester (CDA) van Sliedrecht, Bram van Hemmen, was zoals elk jaar traditioneel mee op pad met ‘hulpverleners/handhavers’ om te zien hoe leuk dat eigenlijk is, ‘gezellig feest vieren’ in Nederland anno 2019 2020. Heel erg leuk zo bleek: de burgemeester kon persoonlijk aan den lijve ervaren hoe het is om te worden bekogeld met zwaar vuurwerk (inclusief de beelden).

Dus vraagt deze burgemeester zich maar weer eens hardop af, zoals waarschijnlijk vele burgemeesters zich elk jaar weer al dan niet hardop afvragen, hoe het probleem van War Zone Oud en Nieuw Nederland ooit kan worden opgelost. Want ‘consumentenvuurwerk verbieden’ is natuurlijk gewoon een laffe symboolmaatregel om de problemen vervolgens te kunnen doorschuiven naar gemeenten en burgemeesters.

Het écht gevaarlijke knalspul is al jaren verboden danwel illegaal en stroomt al jaren ongehinderd Nederland binnen zoals de coke via de zo lek als een vergiet zijnde corrupte haven van Rotterdam en de zware automatische aanvalswapens en handgranaten al jaren ongehinderd Nederland binnenstromen.

De Grote 1 januari Hamvraag is uiteraard: hoe moet een ‘vuurwerkverbod’ eigenlijk worden gehandhaafd door burgemeesters die nu al veel en veel en veel en veel en veel en veel en veel te weinig mankracht hebben om überhaupt serieuze criminaliteit te bestrijden?

Maar natuurlijk heeft verantwoordelijk minister Grapperhaus (CDA) ook daar wel een sluitend, zei het laf symboolpolitie antwoord op, toch Grapperhaus?