Roderick Veelo – Dat social media-bedrijven geleid worden door Trump-haters is geen geheim

29-05-2020 13:39

De Amerikaanse president Donald Trump bedreigt zijn lievelingsspeeltje Twitter met sluiting. Het is een voorlopig hoogtepunt in een orgie van ruzie en verdachtmakingen waar de president en zijn vijanden elkaar voortdurend opzoeken. Afsluiten van Twitter ligt ver buiten zijn bereik, maar dreigen is nou eenmaal een onderdeel van het spel.

Directe aanleiding voor het dreigement van de president was een tik op z’n vingers van Twitter. De president tweette dat hij fel tegenstander is van grootschalig stemmen per brief. Californië heeft dat voorgesteld als alternatief voor stembussen tijdens de presidentsverkiezingen van 3 november. Voor de mensen die in deze coronatijd liever thuis blijven.

In twee tweets sprak Trump zijn vrees uit dat stemmen per brief op grote schaal zorgt voor verkiezingsfraude. Mensen staan niet alleen met hun geweten in een stemhokje, maar stemmen aan de keukentafel met familie er omheen. Dat kan tot manipulatie leiden. Daarnaast is Trump bang voor fraude met de stemformulieren.

Ervaringen met stemmen per brief geven geen aanleiding voor die vrees en Twitter vond het blijkbaar nodig dat als waarschuwing toe te voegen aan de tweets van Trump.

In aanloop naar de verkiezingen houdt Twitter sinds 5 maart het gebruik van het platform strenger in de gaten. Het campagneteam van Trump kreeg al eerder een waarschuwing wegens een videoclip van 13 seconden. Daarin zien we Joe Biden op campagne. Halverwege een zin wordt Biden afgekapt. Daardoor horen we hem zeggen: “We kunnen alleen Donald Trump herverkiezen…” En niet de rest van de zin, die uiteraard een andere boodschap heeft.

Nou valt er uit het gestamel van Joe Biden niet altijd op te maken wat hij precies wil zeggen en in die context zag ik er de humor wel van in, maar Twitter was onverbiddelijk: misleiding.

Toch was de vermaning over het stemmen per brief de eerste aan het persoonlijke Twitteraccount van Donald Trump. En daarom was het nieuws deze week. Helemaal omdat Trump daarna dreigde met het onmogelijke, de sluiting van Twitter.

De bijna absolute vrijheid van meningsuiting in Amerika – gegarandeerd door the First Amendment – is ook voor Trump een groot goed en bepaalt niet wat Twitter wel en niet toelaat op z’n platform. Dat mag Twitter helemaal zelf weten en wordt daarin beschermd door die vrijheid van meningsuiting.

Wat de president wel zou kunnen afstoffen is de fairness doctrine van het Amerikaanse commissariaat voor de media, de FCC. Deze doctrine had – tussen 1949 en 1987 met wisselend succes – tot doel gelijke kansen te bieden aan de verschillende opinies in het publieke debat.

Simpel gezegd, links en rechts, Democraten en Republikeinen behoorden evenveel zendtijd op radio en televisie te krijgen, opdat burgers een eerlijke kans kregen alle opvattingen en argumenten te horen.

Want dat is waar het ongenoegen van Trump werkelijk in zit. Volgens de president worden de machtige sociale media-bedrijven geleid door linkse mensen, die hun politieke voorkeur laten gelden bij de behandeling van progressieve en conservatieve meningen op Facebook, Instagram, Youtube en Twitter. Daarbij worden volgens Trump conservatieve opinies strenger aangepakt en sneller verwijderd dan de progressieve.

Dat sociale media-bedrijven geleid worden door mensen met een afkeer van Trump en conservatieve politiek is geen geheim. In 2016 was er ontslag voor een medewerker van Google, die zich beklaagde over het gebrek aan politieke diversiteit binnen Google.

De chef ‘integriteit’ bij Twitter, Yoel Roth, heeft Trump bij herhaling een racist, een nazi en Joseph Goebbels genoemd. Ieder mens zijn mening, maar het zegt iets over de opinies aan het roer van deze bedrijven. En dat leidt ondermeer tot een ongelijke behandeling van progressieve en conservatieve twitteraars.

Tot gisteren heeft Twitter zich niet bemoeid met de tweets van de president. Maar de druk op platformbaas Jack Dorsey is de afgelopen week flink opgelopen. Zo is er de publieke ruzie tussen Trump en het televisie-echtpaar Mika Brzezinski en Joe Scarborough. Ooit goede vrienden, maar sinds hij president is heeft Trump nogal wat vrienden verloren. Onder wie deze twee.

Al drie jaar trekt het televisiepaar dag in dag uit ten strijde tegen hun voormalige vriend. Vooral met persoonlijke aanvallen over hoe ongeschikt Trump is voor het ambt dat hij bekleedt. De straatvechter Trump slaat terug, boven en onder de gordel, op Twitter.

De vrouw van het echtpaar heeft een persoonlijk onderhoud gevraagd en gekregen met Twitter-baas Jack Dorsey, om Trump van Twitter weg te halen. Een journaliste met het doel de president het zwijgen op te leggen. Zo diep zit de vete en de rancune. En ze is niet de enige in de Amerikaanse media.

Erg gezond en verheffend voor het publieke debat is het niet. Sociale media hebben niets te vrezen van een Amerikaanse president of een oude doctrine voor gelijke behandeling van progressieve en conservatieve meningen. Het enige gevaar dat voor Twitter op de loer ligt is de afkeer van haar gebruikers, die in de gaten hebben dat hun platform de vrije uitwisseling van ideeën meer en meer aan banden wenst te leggen.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op RTLZ.nl.