Door: Jan Omvlee, TPO- Het Openbaar Ministerie bestempelt een bedrag van 113.000 euro aan donaties aan de partij Hart voor Den Haag als verdacht. Omroep West schrijft dat het OM in een aanklacht zegt dat de verhouding tussen de politiek en de donerende ondernemers erdoor vertroebelde.
De zaak loopt tegen de voormalige wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Beiden waren wethouders namens Hart voor Den Haag, de partij die in 2013 door De Mos werd opgericht als ”Groep de Mos.” Ook voormalig Hart voor Den Haag-raadslid Nino Davituliani en een aantal vastgoed- en horecaondernemers zijn verdachten in de zaak.
Omroep West baseert zich op de aanklacht zoals die op 14 en 17 oktober in een regiezitting zal worden behandeld. Het OM heeft een aantal verdachte donaties op een rij gezet waarvan men vermoedt dat er wederdiensten zijn verricht door de politici van Hart voor Den Haag. Zo ontving de partij rond de verkiezingen van 2018 donaties van 6.050 euro voor de bouw van de website, en 5.057,80 euro voor tv-reclame. een Haagse horecaondernemer betaalde in dat jaar ook voor advertenties, en voor de aanschaf en opkapbeurt van de campagne bus. Dat bedrag liep op tot wel 49.477 euro.
Lokale partijen hebben nu eenmaal lokale geldschieters nodig, want overheidssubsidie krijgen ze niet. Daar is niets verdachts aan, zo redeneert Hart voor Den Haag. Volgens het Om kregen de donerende ondernemers echter wel degelijk een voorkeursbehandeling bij politieke beslissingen. Bovendien zouden donateurs toegang hebben gekregen tot vertrouwelijke informatie, en hadden ze invloed op woningbouw- en vergunningenbeleid van de gemeente.
De Mos en Guernaoui hebben altijd volgehouden dat ze onschuldig zijn, en dat er geen sprake was van corruptie. Beide mannen waren van 2018 tot 2019 wethouder. Hart voor Den Haag werd bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij in de raad, maar kwam bij de formatie voor de coalitie aan de zijlijn te staan. De Haagse coalitie bestaat nu uit VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA.
Richard de Mos zat van 2009 tot 2012 voor de PVV in de Tweede Kamer, en in 2010 kwam hij namens die partij ook in de Haagse raad. De Mos verliet de PVV-fractie in de Kamer toen hij in 2012 niet op de kandidatenlijst kwam. Hij nam hierbij ook zijn zetel in de Haagse raad mee, en vormde vervolgens Groep de Mos.