De verkiezingscampagne heeft een grote impact gehad op de scores van de peiling voor de Tweede Kamer. VVD en SP hebben in die periode duidelijk gewonnen, PVV en D66 duidelijk verloren.
De uitslag van afgelopen woensdag is deels bepaald door de opkomst (48%), die per partij verschilde. Bij Tweede Kamerverkiezingen is de opkomst doorgaans zo’n 25% hoger.
De VVD staat nu bovenaan met 24 zetels met CDA, SP en PVV er vlak achter (22). D66 staat op 19 zetels en PvdA op 14. GroenLinks 9, en ChristenUnie 6, Partij voor de Dieren 5, 50PLUS 4 en SGP 3. Ten opzichte van 4 weken geleden is de VVD 6 gestegen, SP 4, PvdA 3 en 50PLUS 2. PVV is 7 zetels gedaald, D66 5, CDA 2 en SGP 1.
39 procent van de kiezers denkt dat het kabinet wel de eindstreep haalt. 47 procent vindt dat de PvdA uit het kabinet moet stappen, 50 procent dat Samsom als leider van de PvdA moet aftreden. Bij PvdA-kiezers uit 2012 zijn die scores resp. 38 procent en 44 procent.
De uitslag van afgelopen woensdag met een grootste partij, die nog geen 16% van de kiezers achter zich heeft kunnen vergaren, is een voorbode van een complexe situatie om in beide kamers meerderheden te kunnen krijgen. Dat is niet alleen nu het geval, maar zal vrijwel zeker ook zijn na de volgende Tweede Kamerverkiezing. De ervaring bij die verkiezing is immers dat door de impliciete vraag bij die verkiezing “wie wordt de premier?” de grootste partij en de runner-up door het strategisch stemmen duidelijk hoger schoren. (De laagste score van de winnaar van Tweede Kamerverkiezingen stamt uit 2010 met 20 procent).
Tot slot hebben we in ons onderzoek (pdf) per partij gevraagd of men die wel of niet in het volgende kabinet zou willen hebben. Dan valt op dat het CDA bovenaan staat met 62 procent gevolgd door D66 (56 procent) en VVD (51 procent). De PvdA scoort 37 procent, dat is lager dan SP en GroenLinks!