Klimaat

Afrika klaar met wachten op klimaatfinanciering, richt zelf ‘groene banken’ op

20-11-2023 13:38

Droogte
Shutterstock.

(Antony Sguazzin, Bloomberg, 20 november 2023) – De beloften van klimaatfinanciering vanuit de ontwikkelde wereld zijn grotendeels onvervuld gebleven, en Afrikaanse landen proberen nu zelf de kloof te dichten.

Egypte, Marokko, Benin en Ivoorkust zijn bezig met het opzetten van zogenaamde ‘groene banken’  onder leiding van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, volgens Audrey-Cynthia Yamadjako, de belangrijkste klimaatfunctionaris van de kredietverstrekker.

Rwanda, dat zelf al bezig was met de oprichting van een dergelijke instelling, zal in 2024 beginnen met het verstrekken van leningen voor klimaatprojecten.

Uitgebleven belofte

Een belofte uit 2009 van ontwikkelde landen om jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering te verstrekken aan ontwikkelingslanden die hard zijn getroffen door klimaatverandering bleef tot vorig jaar achterwege, volgens gegevens van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

In de tussenliggende jaren is de behoefte aan infrastructuur om extreme weersomstandigheden te weerstaan, bescherming te bieden tegen droogte en overstromingen en schone-energiecentrales te bouwen in heel Afrika toegenomen.

Andere oplossingen

Lokale banken die zich richten op klimaatprojecten, die financiering tegen gunstige voorwaarden kunnen aantrekken en leningen kunnen verstrekken in lokale valuta, waardoor het projectrisico afneemt, worden gezien als een van de oplossingen.

“We moeten diversifiëren”, zei Yamadjako in een interview op 16 november. “We moeten andere oplossingen vinden voor Afrika.

De AfDB heeft met behulp van 43 miljoen dollar uit het Groene Klimaatfonds 142 miljoen dollar bijeengebracht voor de Rwandese bank, waaronder bijdragen van haarzelf, het Global Climate Partnership Fund, Danida uit Denemarken, Agence Francaise de Developpement en de Britse overheid.

Blended finance

De bank verwacht samen te werken met particuliere instellingen om projecten te cofinancieren, een aanpak die bekend staat als blended finance.

“Het zal een model zijn voor de Afrikaanse regio, vooral voor Afrikaanse regeringen om hun eigen nationale groene banken te hebben,” zei Yamadjako.

Rwanda was al bezig met het opzetten van een groene bank, maar de volgende vier zullen volledig nieuwe instellingen zijn.

11 miljard dollar tegen 2030

Toch is het geldbedrag dat tot nu toe is opgehaald een druppel op een gloeiende plaat als je kijkt naar wat er nodig is om je aan te passen aan stijgende temperaturen en heviger weer.

Rwanda alleen al heeft geschat dat het 11 miljard dollar nodig heeft tegen 2030 in zijn Nationally Determined Contribution, een belofte die het heeft ingediend bij de Verenigde Naties.

“We zijn er nog lang niet,” zei Yamadjako. “Dit is de zwaarst getroffen regio ter wereld.”