Uit volledig lichamelijk onderzoek door een patholoog-anatoom van het NFI blijkt dat ‘gering letsel’ niet tot de dood heeft geleid van Bert Suurd (52) uit Leek. Dat laat een woordvoerder van het OM Noord-Nederland desgevraagd aan TPO weten. De man uit Leek overleed op nieuwjaarsnacht kort na een handgemeen met een groep jongeren, die hij had aangesproken op het gooien van vuurwerk naar zijn hond.
Het OM bracht woensdagavond in een nieuwsbericht naar buiten dat er “geen duidelijke doodsoorzaak kan worden gegeven.” Het lichamelijk onderzoek door de patholoog-anatoom van het NFI heeft volgens de woordvoerder uitgewezen, dat het overlijden van Suurd los staat van de “confrontatie” tussen hem en de jongeren.
Eerdere berichtgeving in de media dat het slachtoffer door een groep jongeren zwaar toegetakeld zou zijn, klopt volgens de woordvoerder niet. Die conclusie strookt niet met de onderzoeksbevindingen die het OM nu heeft. Er zou dan ook geen sprake zijn van een geweldsincident, het OM houdt het op een confrontatie.
OM-woordvoerder Melanie Kompier zegt vanwege het onderzoek niet in details te kunnen treden:
“Er is niet zomaar uit het niets fors op deze man ingebeukt, waar de verdachte (18) de mogelijke aanstichter van zou zijn. Het onderzoek laat een heel ander beeld zien.
“Wat ik wel kan zeggen, is dat het slachtoffer niet door een groep jongeren zwaar toegetakeld is. Wel is duidelijk dat er een handgemeen is geweest, waar zowel de jongeman als het slachtoffer bij betrokken waren. Ze hebben elkaar in een confrontatie ontmoet.
Wat verder in de media is verschenen over kopschoppen of het zwaar toetakelen van het slachtoffer, is niet door de politie zo bevestigd. Dat kan ik met honderd procent zekerheid zeggen.”
De volledige woordvoering voor deze zaak ligt bij het OM. Volgens de woordvoerder heeft de politie zich altijd op de vlakte gehouden en enkel aangegeven dat ze onderzoeken wat zich heeft afgespeeld en wat de toedracht is geweest.
Het pathologisch-anatomisch onderzoek is inmiddels afgerond en het OM buigt zich nu enkel nog over alle lijntjes die zijn opgestart om te kijken of er nog achterhaald kan worden hoe de confrontatie precies tot stand is gekomen. Kompier:
“Het overlijden zien wij nu los van het incident, dat heeft het lichamelijk onderzoek door de patholoog-anatoom uitgewezen.”
Het OM ziet op basis van alle onderzoeksbevindingen geen reden om de verdachte nog langer vast te houden. Zolang het onderzoek naar de toedracht van de confrontatie nog niet is afgerond, blijft hij wel verdachte, maar meer aanhoudingen worden niet verwacht.
Wil je vaker van dit soort artikelen lezen? Maak dit dan mogelijk door abonnee te worden van TPO! Al voor slechts 4 euro per maand lees je onze exclusieve premium-artikelen in een reclamebannervrije omgeving en investeer je in online journalistiek die er wél toe doet! Journalistiek voor jou die door jouw steun kan worden gemaakt!