Interview

Jack Spijkerman: ‘Gelukkig is mijn ego niet zo groot’

02-05-2015 16:34

Jack Spijkerman is bijna met alle tv-activiteiten gestopt, maar Koning Voetbal pakt de 66-jarige voormalig leraar, tv- en radiomaker nog even mee. Het is overigens niet zo dat de man van Kopspijkers keihard in het zwarte gat van vergetelheid dondert als hij geen tv meer doet want als chef vaantjes bij Ajax en adviseur van vele radio- en tv-programma’s heeft hij nog genoeg te doen.

Wie kunnen we allemaal verwachten in de eerste aflevering die maandag begint?
‘”Jan Boskamp en Jeroen Verhoeven zijn oude rotten, maar het leuke is dat Jasper Cillessen en Joël Veltman ook van de partij zijn. Meestal zijn voetballers een beetje huiverig voor dit soort programma’s en het is dus stoer dat ze meedoen. Johnny de Mol en Viggo Waas zijn trouwens hartstikke druk met andere dingen, maar ze komen met alle liefde in hun vrije weekend voor de opnames. Die mannen weten veel meer van voetbal dan ik.”

Het tv-programma Echt Waar? Is verder gedaan met Jamai Loman. Je bent echt aan het afbouwen.
“In principe ben ik gestopt met tv, maar Koning Voetbal wilde ik niet laten lopen. Ik vind het gewoon tijd om ruimte te maken voor een nieuwe generatie, ben niet iemand die maar blijft bedelen om op tv te komen. Je moet die jonge gasten de kans geven want tv-uren maken is de enige manier om het te leren. Jamai is een hele grappige vent die het heel goed doet.”

Verveel je niet?
“Nee man, ik heb meer dan genoeg te doen. Ik adviseer veel bij tv- en radioprogramma’s. Dan moeten ze bijvoorbeeld wat nieuwe radio-items bij BNN verzinnen en dan denk ik daarover mee. Gelukkig is mijn ego niet zo groot dat ik baal als er dan tien ideetjes worden afgeschoten, zo werkt het nu eenmaal.”

Achter de schermen is toch iets anders dat óp tv?
“Ik hoef echt niet met mijn hoofd op tv. Er begint gewoon een nieuwe fase in mijn leven waarin niets moet en alles mag. Ik heb 12,5 jaar voor de klas gestaan, 12,5 jaar in het theater en ben ook een tijdje op tv geweest. Nu begint er weer een nieuwe periode; ik ben bijvoorbeeld in gesprek met een krant over een wekelijkse bijdrage. Nee, het wordt geen column want daar zijn er zo zoveel van. Verder wil ik een kinderboek gaan schrijven voor twaalfjarigen, ik heb grote bewondering voor Roald Dahl, maar kijken of dat gaat lukken en anders even goede vrienden.”

Iets anders; jij werkt bij RTL en komt natuurlijk (met een hoop herrie) van de publieke omroep. Wat vind je van de grote veranderingen in het publieke bestel die op komst zijn?
“Ik snap dat het zuilensysteem wordt afgebroken, maar Sander Dekker gaat wel heel snel en rigoreus te werk. In mijn ogen moet je altijd autonomie geven aan tv-makers want zij hebben nu het gevoel dat ze niets meer mogen bij de publieke omroep. Paul de Leeuw komt niet voor niks naar RTL waar hij veel meer vrijheid ervaart dan bij de omroep. Ook geloof ik niet in het afschaffen van amusement bij de publieke omroep want juist die sandwichformule werkt heel goed. Programma’s als Kopspijkers en alles van De Leeuw zaten goed bij de publieke omroep omdat je nog de tijd kreeg om een beetje te groeien en die tijd is er niet bij de commerciëlen. Doodzonde als dat allemaal gaan verdwijnen.”

Ondertussen is het bij je club ook onrustig.
“Ik baal wel van het gedoe bij Ajax, maar dat moet de club toch kunnen oplossen? Er is best wel wat aan de hand bij de jeugdopleiding; ouders morren bijvoorbeeld dat kinderen om de zes weken een nieuwe trainer krijgen want als oud-leraar weet ik dat je tijd nodig hebt om het karakter van kinderen te doorgronden. Bovendien snap ik niet dat er een judocoach en een hoogspringtrainer rondlopen terwijl iemand als Ronald de Boer weg moest, een echte voetbalman.”

Tijd dat DGJ, De Grote Johan orde op zaken stelt?
“Dit moet de club toch zelf kunnen oplossen? Daar hoeft Johan niet voor uit Barcelona te komen. Weet je wat ik erg vind? Dat Jaap de Groot in De Telegraaf schrijft dat Frank de Boer onder druk staat terwijl De Boer vier keer achter elkaar kampioen is geworden. Juist hij bleef rustig toen er van alles gebeurde bij de club, een wereldprestatie. En dan heeft een andere ploeg toevallig een beter team en dat kan hij er opeens hélemaal niks meer van. Maar ja, ik blijf gewoon actief als chef vaantjes en ga trouw altijd kijken.”