Business

Foto’s: Monaco Yacht Show 2012 – Hoe multimiljonair Frans Heesen in Monaco van zijn jacht geniet (3)

22-09-2012 15:04

Met een dikke sigaar zit Frans Heesen op het achterdek van zijn jacht op de Monaco Yacht Show. Of eigenlijk het schip van zijn vrouw, want de Lady Petra werd voor haar gebouwd. “Mijn vrouw heeft het ontwerp van het interieur gemaakt en dat is erg goed gelukt”, zegt Heesen trots.

Het superjacht van 47 meter werd in april opgeleverd, maar staat te koop voor 30 miljoen euro. “We willen een nieuw schip bouwen van 55 meter, zodat we meer ruimte hebben. We hebben een grote familie, drie kinderen, zeven kleinkinderen en dan ook nog aanhang”, legt Petra uit. “Het allermooiste voor de kinderen is de mediaroom. Er zit van alles in, een grote televisie en enorm veel games. Welke moet je me niet vragen, maar alles is aanwezig”, vult Frans aan.

Ligplaats
Met het jacht varen ze de hele Middellandse zee af, maar favoriet is Monaco. “We zijn lid van de Monaco Yacht Club. Het is vrij moeilijk om hier een ligplaats te krijgen, maar ik ken de voorzitter en die regelt vaak een plek voor me. Twee dagen geleden konden we geen taxi krijgen, dan zorgt iemand bij de club ervoor dat er vervoer wordt geregeld. Je staat versteld van de goede service”, zegt Frans, die slecht ter been is. Vandaar ook dat er overal stoelliften zijn op het jacht en de gangboorden extra breed zijn gemaakt, zodat ze rolstoelvriendelijk zijn.

Nanny
De Lady Petra heeft een negenkoppige vaste bemanning. De Duitse Juliane is Chief Stewardess en leidt toekomstige kopers rond op het schip. Aan boord is veel kunst en luxe. De kamers hebben geen bad, maar wel extra grote douches. Sommige kamers hebben aparte bedden. “Dat is handig als er nanny’s meevaren. Dan kunnen de kinderen en de nanny in dezelfde kamer slapen.” Aan boord kunnen 12 volwassenen slapen. “Op de plafonds in de slaapkamers zit suède en iedereen wil daar even aanzitten. De stewards hebben een dagtaak eraan, om het weer netjes te krijgen”, zegt ze, terwijl een chinees koppel de plafonds aanraakt.

Barbecue
Het dek heeft een jacuzzi voor acht personen en ook hier is aan de kinderen gedacht. “Het is net iets dieper en net iets groter, dan een normale jacuzzi. Op die manier kunnen kleine kinderen van de ene naar de andere kant zwemmen.” Voor de volwassenen is er een bar met barbecue. Overigens hoef je niet zelf te koken, want de chef-kok verzorgt al het eten.


Pensioen

Frans Heesen verdiende zijn kapitaal, dat door de Quote wordt geschat op 115 miljoen euro, met jachtwerf Heesen. De werf verkocht hij enkele jaren geleden, maar hij bleef tot mei dit jaar wel aan als commissaris. Nu hij werkelijk met pensioen is, kan hij samen met zijn vrouw volop genieten van zijn jacht. Juliane: “Het is het goede leven aan boord. Het jacht vaart naar waar ze zin in hebben. Volgende week varen we naar San Remo voor werkzaamheden en is het echtpaar niet aan boord. Maar daarna gaan we weer op pad en komt de familie ook weer langs.”