Column

Republikeinse kritiek op opperrechter Roberts en de spagaat van Romney

03-07-2012 09:30

Terwijl inmiddels de eerste foto’s uitlekken van de vakantie van de Romney-familie, gaat in Washington het nieuws gewoon verder. Mitt Romney en President Obama mogen danwel niet actief campagne voeren deze week vanwege Onafhankelijksheidsdag morgen, de uitspraak van het Hooggerechtshof houdt Amerikanen bezig.

Conservatieve kritiek op opperrechter Roberts neemt toe
Conservatieven waren teleurgesteld toen het Hooggerechtshof niet hun kant kozen in de zaak over Obamacare. Maar nu blijkt dat opperrechter Roberts naar de progressieve kant is overgelopen nadat hij eerst aan de conservatieve kant stond, zijn ze woedend. Hij zou gezwicht zijn voor de druk die op hem is uitgeoefend. Het geeft volgens conservatieven aan dat aan de uitspraak politieke motieven ten grondslag liggen, niet alleen juridische. Volgens conservatieve commentator Rush Limbaugh is de linkse media de schuldige: “Because now the Washington, New York media runs the Supreme Court of the United States. They run the chief justice. They can intimidate, and they did.” Maar anderen wijzen erop dat de opperrechter nog jong is en nog vele jaren in functie is. Als opperrechter heeft hij er belang bij om de institutionele rol en legitimiteit van het Hof te waarborgen om in de toekomst van belang te blijven.

Romney: ‘Obamacare geen belastingverhoging’
Omdat het Hooggerechtshof de verzekeringsverplichting grondwettelijk achtte onder de bevoegdheid van het Congres om belasting te heffen, is het conservatieve argument tegen Obamacare simpel. Het is de largest tax increase in the history of the world”. (Een claim die overigens feitelijk onjuist is, ook als je Obamacare wél ziet als belasting.) Toch is er één Republikein die dat argument niet bezigt en die de kant van President Obama kiest: Mitt Romney. De Republikeinse tegenstrever van Obama kan dat argument niet gebruiken omdat hij zelf een verzekeringsverplichting heeft ingevoerd in Massachusetts als gouverneur. Als hij erkent dat Obama’s verplichting een belasting is, kan hij niet meer het argument gebruiken dat hij de belastingen in Massachusetts niet heeft verhoogd als gouverneur. Het geeft aan in welke spagaat Romney zit als het op kritiek op Obamacare aankomt.

Kort Nieuws

  • Later deze zomer gaat Romney naar Israël voor een ontmoeting met ondermeer premier Netanyahu. Het is een kans voor de Republikeinse uitdager om zich als staatsman en vriend van Israël te presenteren. Vier jaar geleden ging Obama ook als kandidaat naar Israël en Duitsland, waar hij toen een grote speech gaf.
  • Fred Davis, de reclamemaker achter de uitgelekte plannen voor spotjes die Obama aanvielen met zijn voormalige dominee Wright, is door alle commotie vijf kilo verloren. Hij betreurt dat zijn plannen, die niet bedoeld waren voor publieke consumptie, zijn uitgelekt en verklaarde dat het een “intriguing way to get your foot in the door” moest zijn.
  • In nieuws dat weinigen echt verbaasde kwam CNN nieuwslezer Anderson Cooper uit de kast: ”The fact is, I’m gay.” Hiermee is hij de meest prominente homoseksuele nieuwslezer in Amerika.
  • In anders nieuws over televisienieuws, de Aaron Sorkin-serie The Newsroom krijgt een tweede seizoen, zo maakt zender HBO maandag bekend. Dat is opvallend omdat pas de eerste twee afleveringen van het eerste seizoen zijn uitgezonden. Schrijver Aaron Sorkin is vooral bekend vanwege zijn serie over het presidentschap, The West Wing.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.