Bezigheidstherapie voor kleuters: een UvA-gebouw bezetten

30-09-2018 11:42

Het was weer een dag vol Oudhollandse folklore in het centrum van Amsterdam. Een groep studenten speelde de studentenprotesten uit de jaren zestig na. Vrijdagochtend bezette een groep het P.C. Hoofthuis, een foeilelijke betonnen kolos van de Universiteit van Amsterdam. Tja, daar zaten ze dan met zijn allen achter de gebarricadeerde deur. Gelukkig kwamen de hoofdstedelijke media langs. Een meisje stond AT5 te woord. Ze meldde dat het P.C. Hoofthuis de naam ‘Post Colonial House’ had gekregen om te benadrukken dat er meer gekeken moet worden naar een ‘niet-Westers perspectief’.

Zo heeft iedereen een plek, doceerde het meisje. Ingewikkeld, want in een bezet gebouw is juist niet voor iedereen plek, bijvoorbeeld voor diegenen die naar binnen willen. AT5 had het leuk aan elkaar gemonteerd: een docent kwam vertellen dat hij de hele dag college moest geven. Geheel indachtig de verkleutering van het hoger onderwijs noemde hij dat ‘les’. Daar zou dus niets van terecht komen. Het meisje meldde vervolgens dat de studenten die wilden studeren naar de Universiteitsbibliotheek waren vertrokken. Kletskoek natuurlijk, want de colleges gingen nog steeds niet door.

Daar was het autoritaire toontje weer. De medewerkers die spullen uit het gebouw nodig hadden mochten die ophalen, zei het meisje. Wat een gul gebaar van actievoerders die zeggen tegen de hoge werkdruk op de universiteit te zijn. Ze maakten het docenten onmogelijk colleges te verzorgen, dus die moeten allemaal worden ingehaald. Leve de overuren. Onderzoekers moesten hopen op de flexibiliteit van de bezetters om iets op te halen. Studenten moesten ondertussen in een bibliotheek studeren die normaliter al afgeladen vol zit.

Dit alles als protest tegen ‘de afbraak van het hoger onderwijs’, ‘de enorme werkdruk van docenten’, ‘het gebrek aan toegankelijkheid’ en voor ‘meer diversiteit’. Het meisje wist AT5 te vertellen dat deze actie geoorloofd was omdat de acties van de afgelopen tijd niets hadden opgeleverd. ‘Dan moet je een stapje verder zetten’, meldde ze. De studenten zouden blijven totdat hun eisen zouden worden ingewilligd. Nou ja, dan weet je wel hoe het afloopt: een paar uur later werden ze afgevoerd door de ME. Het Oudhollandse festijn was weer afgelopen.

Al dit gedoe was niet de eerste keer en dus een vraag voor studenten die zo bezorgd zijn over de kwaliteit van het hoger onderwijs. Waarom analyseren jullie niet waarom de protesten van de afgelopen jaren werkelijk niets hebben opgeleverd? Wat zegt dat over jullie eisen en over jullie vermogen tot zelfreflectie? Wat zegt het over de steun die jullie hebben met al die kreten dat er meer solidariteit en meer diversiteit moet komen? Zou het kunnen dat jullie eisen gewoon het niveau van een kleuterklas hebben en dat jullie in werkelijkheid nauwelijks steun genieten?

Ik geef zelf regelmatig college en misschien ligt het aan mij, maar ik heb de afgelopen vijf jaar op honderden studenten er slechts ééntje gesproken die jullie kritiek deelt. En ook die student was niet bezig met de strijd tegen het kolonialisme. Op Twitter gaan nu steunbetuigingen rond en een dag na de bezetting wordt door sommigen een manifest getekend. Vrijwel alle ondertekenaars komen uit de sociale en geesteswetenschappen. Bij geneeskunde, tandheelkunde, natuurwetenschappen, rechten en economie haalt iedereen zijn schouders op. Wie vertegenwoordigen jullie eigenlijk?

Als je vindt dat de kwaliteit van het hoger onderwijs onder druk staat, zijn velen het met je eens. Alleen geld erbij is een domme eis, want iedereen weet dat dat de problemen hooguit een beetje kan verlichten. Hebben jullie überhaupt enig idee hoe het wel moet? Als je vindt dat de toegankelijkheid een probleem is, zul je veel instemming vinden, maar hoe wil je het oplossen? Selectie aan de poort dan maar? Of toch wat minder internationale studenten? Niet handig voor het niet-Westerse perspectief inderdaad. In de grote mensenwereld krijg je nooit helemaal je zin.

Zou dat totale gebrek aan ideeën misschien de reden zijn waarom een ruime meerderheid van de UvA inmiddels zijn schouders ophaalt over jullie protest? Jullie kunnen roepen dat burgemeester Femke Halsema door het politie-ingrijpen aan de verkeerde kant van de streep staat, maar ze is nog steeds bereid om met jullie te praten. Ze lijkt wel gek: de gemiddelde bestuurder zou voorstellen meteen de ME op jullie af te sturen, geen tijd aan jullie te verdoen en alle schade op jullie te verhalen, inclusief de kosten voor het verschuiven van de colleges.

Dus lieve bezetters: het wordt hoog tijd eens buiten je eigen bubbel te treden en na te denken hoe je echt iets kunt bereiken. De universiteit zou ervan opknappen.