And the winner is… Donald Trump!

01-03-2016 16:22

Amerika en de Amerikanen zijn in de ban van de voorverkiezingen in de Verenigde Staten. De Amerikaanse nieuwszenders braken de hele dag reportages, interviews en shows uit over de kandidaten. Hele blikken deskundigen worden opengetrokken die commentaar geven op hun uitspraken, maar ook op de reacties die de kandidaten over elkaar hebben. Het is ook een miljarden dollar strijd aan het worden waar talloze grote ondernemingen proberen invloed te kopen als hun betrokken presidentskandidaat de race gaat winnen. Alleen Donald Trump doet daar niet aan mee en dat spreekt talloze Amerikanen aan. Hij betaalt zijn eigen campagne.

Trump zit gebeiteld

Dinsdag wordt het, hét moment, in de verkiezingsstrijd namelijk Super Tuesday. Vandaag gaan 13 staten stemmen. Na zijn winst in South Carolina en Nevada lijkt Donald Trump niet meer te stoppen in de strijd om het straks op te nemen tegen een democratische tegenstander. Voor hem staan 155 gedelegeerden te wachten als hoofdprijs. En wat spreekt voor Trump is dat hij in South Carolina heeft gewonnen. Historisch gezien heeft hij grote kans de nominatie te winnen voor de republikeinse partij. Sinds 1980 zijn op één na alle winnaars van South Carolina uiteindelijk de Republikeinse presidentskandidaat geworden (in 2012 eindige Romney op de 2e plaats). Donald Trump heeft de beste papier voor Super Tuesday. Ik denk dat hij gebeiteld zit.

Keukentafelgesprekken bepalen inhoud teksten Trump

Veel mensen in Nederland en in Europa kotsen de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump uit. Hij deugt niet en doet vooral verkeerde uitspraken. Men moet er niet aan denken dat hij toch president van Amerika gaat worden. Hij zou onbestaanbaar zijn, maar ze vergissen zich grandioos. Ik volg nu al een tijdje de voorverkiezingen in Amerika en zie dat juist ondernemer Trump op een totaal ander manier met mensen communiceert. Hij is niet politiek correct, hij doet uitspraken die veel Amerikanen aanspreken. Juist die Amerikanen die feilloos aanvoelen dat hij zaken bespreekt die hen raken; ze voelen zich betrokken en aangesproken. Trump communiceert onconventioneel recht voor zijn raap in tegenstelling tot de andere politici als Clinton, Sanders, Rubio,Cruz en tot voor kort Bush. Zij roepen om het hardst politiek correcte verhalen waar veel Amerikaanse kiezers niet op zitten te wachten. Trump benoemt die zaken die mensen aan de keukentafel met elkaar bespreken. Heel veel ongenoegen en daar speelt zakenman Trump goed op in. Wat er ook gebeurt, Trump is ongenaakbaar en neemt een loopje met de wellevendheid.

De beste campagneleiders van Trump

In Miami ben ik op een bijeenkomst met vooral ondernemers. Politiek en verkiezingen zijn de hoofdthema’s. Met verbijstering hoor ik teksten als: “Dit zijn de meest spraakmakende verkiezingen in mijn leven. Er moet eindelijk een verandering komen, we zijn het zat.” Ook een opvallende uitspraak was, dat de Amerikanen die nooit stemmen nu wel gaan stemmen, zeker 60 procent van hem gaat op Trump kiezen. Ook de meeste ondernemers stemmen voor de nieuwkomer en maken zich niet druk over wat er dan allemaal gaat veranderen. Een van hen zei: “Hoe meer mensen afgeven op Trump, hoe sterker hij komt te staan.” Hij doelde onder meer op uitspraken van paus Franciscus die de christelijke inspiratie van Trump in twijfel trok. “Waar bemoeit die man zich mee”, waren de reacties evenals die van Obama die had gezegd dat Trump nooit president van de verenigde Staten zou worden. Een ondernemer: “Hij gaat volstrekt voorbij wat de kiezers willen en doet een ongepaste uitspraak. Hoe meer er van die uitspraken komen, hoe sterker Trump uit de strijd tevoorschijn komt.”

Dat zijn de beste campagneleiders van Trump. Als miljardair Trump na Super Tuesday als grote overwinnaar uit de bus komt, durf ik wel te voorspellen dat deze onconventionele man, de nieuwe president in de USA kan worden.