Calimero-gedrag van CDJA, SGPJ en PerspectieF

15-01-2013 13:29

In het Nederlands Dagblad van 10 januari uitten de jongerenorganisaties van CDA, ChristenUnie en SGP hun zorgen over een serie maatregelen die door het kabinet Rutte II in behandeling zijn genomen. Ze verwijten het kabinet, bestaande uit VVD en PvdA, een antichristelijke houding aan te nemen en ervaren derhalve de laatste weken als ‘geen pretje’.

De confessionele PJO’s spreken van een nieuwe ‘paarse wind’ die door het land trekt. Paars III bouwt kinderregelingen af, schrapt de Zondagswet, het verbod op godslastering én behandelt de ‘gewentensbezwarende ambtenaar’ als een werkweigeraar. Alsof het nog niet genoeg is, dient D66 een voorstel in om kerkelijke instellingen de toegang tot de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) te ontzeggen.

CDJA, PerspectieF en de SPGJ menen dat de christelijke minderheid in Nederland weldegelijk recht heeft op deze regeling, aangezien ze dit in de jaren zelf heeft gerealiseerd. Een drogreden, want de seculiere partijen hebben daardoor precies dezelfde grond om die rechten op te bouwen. Dat het nu tegen hun zin in gaat betekent niet dat de confessionele PJO’s op hun tenen getrapt moeten zijn.

Gelijke monniken, gelijke kappen

Toch handelen de paarse partijen volledig volgens onze grondwet. Artikel 1 vermeldt duidelijk dat we iedereen ongeacht (niet-)religieuze overtuiging op gelijke wijze dienen te behandelen. Dat is juist precies wat er op dit moment gebeurd. Voordelen en privileges voor gelovigen en kerkelijke instellingen worden afgebouwd, opdat iedereen gelijk behandeld kan worden.

Natuurlijk is het niet fijn als je oude privileges ingeperkt worden, maar de christelijke jongeren gooien het meteen op argumenten dat we hier met ‘kleinzielig christen pesten’ te maken hebben. Voorts vindt de SGP onder leiding van Kamerlid Roelof Bisschop het wel gerechtvaardigd om D66(6) aan te merken als een antichristelijke partij.

D66 heeft het imago om zeer seculier op te treden; de scheiding tussen kerk en staat dient serieus te worden genomen. Dit betekent echter niet dat ze tégen christenen gekeerd is.

Binnen D66 zijn vele christenen actief die ook op een eigen, open manier hun geloof belijden. Waar we het echter wel over eens zijn, is dat religie niet binnen een neutrale overheid past. Wanneer individuen religie als bron voor zingeving in het leven zien, is dit binnen D66 geen enkel probleem.

Wees geen Calimero

De boodschap aan het CDJA, PerspectieF en de SGPJ is daarom ook: gedraag je niet als Calimero. We behoren allemaal gelijke rechten te hebben en in dit land te kunnen leven in een gelijk speelveld. Het halsstarrig beschermen van verworvenheden uit het verleden draagt hier op geen enkele manier aan bij. Profileer je als christenen zijnde als een bindende factor in de samenleving en het maatschappelijke middenveld, maar geef de overheid daarbinnen een neutraal opererende rol.

Sander Wellinga” is student Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en actief D66 & JD-lid.
Thom van Woerkom is student Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en actief D66 & JD-lid.