De levensverzekeraar: veilige haven of gokpaleis?

29-11-2014 15:35

In Moskou klotst de olie door de straten. De VS is plotseling door het schalie-wonder de grootste energieproducent van de wereld geworden. In de Arabische golfstaten krijgen de oliebaronnen het Spaans benauwd. Hun monopolie wankelt. Nieuwe Staatsleningen bieden een rente van bijna niks meer, maar de koersen van oudere Staatsleningen met een hoge couponrente tot wel 7 procent gieren omhoog. Het door alle bezuinigingen lamgeslagen volk houdt de hand op de knip. De aandelenwolven en beursgoeroes huilen je in hun nieuwe moonshine-sonate toe om je kans te grijpen en nú als een speer in beleggingen te stappen. Gekkenhuis.

De lage rentestand dwingt levensverzekeraars het verdienmodel drastisch aan te passen. Zij trekken noodgedwongen alle registers open om met extra veel nadruk op de voordelen van het risicovoller beleggen van je betaalde premies te wijzen. Dán stroomt het geld met bakken binnen in de schatkamers van de verzekeraars. Bij switches naar aandelenportefeuilles wordt risicoloos veel verdiend aan de kosten van beheer en aan- en verkoopkosten van die “pareltjes” van Geert. Lekkermaker voor de klant is dan, dat de kans op winst veel groter is dan de hoop op een hoog rente-rendement op korte termijn. Dat daarbij ook een veel groter risico hoort en je mag hopen verzekerd te zijn voor een flinke portie slaapmiddelen, moet je dan op de koop toe nemen. Maar een verzekeraar is geen gokpaleis.

Hebzucht is kort van memorie

Levensverzekeraars liggen sinds de woekerpolis-affaire op apegapen. Met nieuwe garantiepolissen kunnen ze geen droog brood meer verdienen. Door de historisch lage rentestand houdt de toegekende gegarandeerde rente voor polishouders in een nieuwe garantie-spaarpolis bij een belachelijke 1 procent óp. Deze Jodenfooi (betekenis: De 7,50 die in de tweede wereldoorlog door de bezetter werd betaald aan premiejagers voor het schandelijk aanbrengen van een Joodse onderduiker). Die schamele opbrengst gaat dan geheid nog eens verloren aan de winstmarge voor de verzekeraar. Wat overblijft, gaat óp aan kosten van beheer tijdens de looptijd. Tenzij, zoals bij Legal & General, een netto bodem-rendement werd afgesproken. Biedt dan maar eens weerstand aan de lokroep van de “Wall-streeters,” die hun grote bekken weer open durven te trekken. Hebzucht is kort van memorie. Hun verstand lijkt wel met hun ejaculaat te zijn meegelift.

Fictief rendement

Gebleken is dat je niets hebt aan de voorbeeldkapitalen bij fictieve rendementen van soms wel 10%. Twee beurscrashes en een financiële orkaan, waarvan de staart nog venijnige zwiepers uitdeelt, hebben de vertelsels van de diverse beleggingsprofeten naar het rijk van de Fabeltjeskrant verwezen en bij veel woningbezitters een flinke bres in de aflossingsverwachtingen van de hypotheek geslagen. Die zorgt nu voor paniek bij de huizenbezitters, die straks hun hypotheek niet kunnen aflossen.

Banken lopen tegen hetzelfde probleem aan. Als de ECB het tij niet weet te keren, dreigt er zelfs een negatieve rentespiraal. We gaan misschien nog meemaken dat de bank je geld tóe geeft, als je in vredesnaam maar een lening bij ze wilt sluiten.

Vrouwen en kinderen eerst

Onze overheid is bij die financiële janboel de weg kwijt geraakt. Moest éérst het succesvolste collectieve pensioen model van Europa zo nodig op de schop, nú komen ze tot de ontdekking dat een goed plan altijd bij het begin begint; éérst goed nadenken over de gevolgen van je hervormingsdrift. Zo zullen ook het onzalige mantelzorgplan en de bezuinigingsdrift in de medische sector in deze vorm onhaalbaar blijken te zijn en tot een volksopstand leiden, als het niet drastisch wordt bijgesteld.

Ik heb vroeger al mijn kaarten op Nederlandse Staatsleningen gezet. Aandelen heb ik gemeden als de pest. Wie raad vroeg, vertelde ik hetzelfde. Nu wacht ik op het eerste signaal dat op een omslag in de rentestand als gevolg van een gezonde en duurzame economische groei wijst. (Niet omdat Draghi van de ECB de geldsluizen open draait). Dan gaan mijn trouwe “Staatsjes” (zonder verkoopkosten!) pas de deur uit en worden ze omgeruild (zonder aankoopkosten!) voor Vastrentende fondsen met een bodemgarantie.

Zo zit ik de stormen wel uit die ons straks uit alle richtingen om de oren gaan gieren. Met een beetje mazzel heb ik dan straks tenminste nog een kéuze uit een Rusthuis, een Gokpaleis of het Gekkenhuis.