Column

De naweëen van het WK Voetbal: de transfercarrousel

14-07-2014 15:00

Het WK voetbal zit er officieel op, nadat Duitsland de Argentijnen na een verlenging op de knieën kreeg en de daarbij horende plichtplegingen werden afgehandeld. De Duitsers werden geëerd, Messi werd tot ieders verbazing uitgeroepen tot beste speler van het toernooi en op de Brandenburger Tor bleef het nog lang onrustig. Het seizoen 2013/2014 werd afgesloten en daarmee werd vooral het startsein gegeven voor het domino-effect van de transfercarrousel.

Scala aan goede voetballers

Het was een schitterend toernooi. We zagen spannende wedstrijden, schitterende doelpunten en veel ploegen met voetballende intenties. Grote landen stelden teleur, terwijl landen waar vooraf niemand een stuiver op durfde te zetten fris en fruitig voor de dag kwamen. Zo werd Costa Rica groepswinnaar in een pittige poule, wist Algerije de Duitsers bijna de afgrond in te duwen en zorgden ook tamelijk vroeg uitgeschakelde landen als Chili, Mexico, Kroatië, Amerika en Nigeria voor vele uren kijkplezier én een scala aan goede voetballers.

Bekende en minder bekende spelers kregen een maandlang de tijd om zich voor een miljoenenpubliek te etaleren en dat zal niet zonder uitwerking blijven. Doordat de grootste clubs ter wereld zijn gestart met enkele grote aankopen, zal dit uiteindelijk tot aan de kleine clubs voelbaar zijn. De bijtgrage Suárez vertrok voor een monsterlijk bedrag richting Barcelona, Real Madrid versterkt zich met Toni Kroos en Alexis Sanchez speelt volgend jaar in Londen, evenals Cesc Fabregas en mogelijk Sami Khedira.

Domino Day

Het is als de semi-BN’er die tijdens een recordpoging bij Domino Day de eerste steen omver mag tikken: velen en velen steentjes zullen volgen. Zo dreigt bij Feyenoord een ware leegloop. Bruno Martins Indi zal naar Portugal verhuizen, Daryl Janmaat verkast waarschijnlijk naar Engeland en het is niet ondenkbaar dat Stefan de Vrij na zijn goede prestaties in Brazilië in het kielzog van Van Gaal richting United vertrekt. Zo niet, dan gaat in Rome de rode loper uit voor één van de revelaties van het Nederlands Elftal. Het is ondenkbaar dat De Vrij ook komend jaar nog in de Eredivisie speelt, terwijl ook Jordy Clasie zich in anderhalve wedstrijd nadrukkelijk in de kijker heeft gespeeld.

Spelers als Daley Blind, Memphis Depay en Gini Wijnaldum speelden een prima toernooi en dus zal de Eredivisie andermaal een aardige devaluatie ondergaan. Waar halen de topclubs hun nieuwe spelers vandaan? Moet FC Groningen het zonder Tjaronn Chery, Filip Kostic en Eric Botteghin gaan doen? Verliest SC Heernveen na zijn topscorer ook Hakim Ziyech en Marten de Roon? Zal AZ het seizoen nog aanvangen met Nemanja Gudelj en Arón Johansson? En verliest FC Twente na sterspeler Dusan Tadic wellicht ook nog Promes en Castaignos?

Het spel is op de wagen

Het worden interessante weken voor de Eredivisieclubs en haar supporters. Houdt Feyenoord ondanks een uitpuilende portemonnee vast aan de koers die het enkele jaren geleden min of meer verplicht inzette, namelijk het vroeg inschikken van eigen talenten? Trekt PSV andermaal de buidel en shopt het de subtoppers leeg? En hoe vangen de subtoppers met beperkte financiële middelen de exodus van hun topspelers op? Uiteindelijk zullen ook zij aankloppen bij de ‘mindere goden’ om hun selectie op peil te houden en daarmee de devaluatie van de Eredivisie in stand houden. Of ben ik te negatief en is dit nou eenmaal hoe het spel gespeeld wordt, jaar in, jaar uit?

De balans valt pas op te maken op 31 augustus om 23.59 uur. Maar één ding is zeker: het spel is op de wagen.