Column

De voetbalcarrière van Balotelli zal eindigen zoals de vijanden van Don Corleone

28-09-2012 12:00

Menig voetballiefhebber heeft het beeld nog op zijn netvlies: een gespierde zwarte man blijft stokstijf staan na de bevrijdende 2-0 voor zijn land. Hij trekt zijn shirt uit om zijn geblokte torso aan de wereld te tonen. Hij is de man. Hij is Mario Balotelli.

“Omdat ik rijk ben”
Inmiddels weet niemand meer wat men met Balotelli aan moet. Menigeen roemt hem om zijn voetbaltalent, dat hem in staat heeft gesteld om 26.000 euro per dag te toucheren bij de rijkste voetbalclub ter wereld. Maar waaraan heeft hij dat eigenlijk verdiend?

Mario Balotelli is namelijk nog bekender vanwege andere fratsen. Zowel op en rond het voetbalveld als in zijn privéleven. Iedereen kent het bekende filmpje waarin Balotelli er minutenlang over doet om een hesje aan te krijgen. Oké, dat kan nog geweten worden aan gebrekkige motoriek, hoewel je dat niet snel zou verwachten bij een profvoetballer. Alsof Lionel Messi niet binnen de lijntjes zou kunnen kleuren. Dat kan. Maar waarom rijdt Balotelli een vrouwengevangenis binnen om ‘eens even rond te kijken’? En waarom antwoordt hij op de vraag van een politieagent waarom hij 5.000 pond cash op zak heeft: “Omdat ik rijk ben”?

Kwade genius
Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar Mario Balotelli is een geboren Siciliaan. Zijn ouders immigreerden vanuit Ghana naar het eiland van Don Corleone, waarna zij kort na de geboorte van hun zoon verhuisden naar Lombardije, in het noorden van Italie. De kleine Mario had alleen last van gecompliceerde darmen, om het zo maar even te noemen. Daarbij had de familie Barwuah, een naam die de Ghanese roots van Mario meer eer aan doet, het niet breed. Vader en moeder besloten dat voor hun Mario een betere toekomst was weggelegd bij de Balotelli-familie. Na een ‘proefperiode’ van een doordeweeks verblijf bij de Balotelli’s en telkens een weekendbezoek aan zijn biologische ouders, kwam Mario permanent inwonen bij zijn nieuwe familie. En aldus draagt de geboren Mario Barwuah nu de alom bekende naam van Mario Balotelli.

Ik kan me bijna niet voorstellen dat gebeurtenissen uit zijn jeugd het huidige gedrag van Mario Balotelli niet hebben beïnvloed. Er moet iets zijn voorgevallen wat zijn keuzes in het heden verklaart. Ooit moet Balotelli hebben besloten dat hij de wereld zou veranderen, gewoonweg om het feit dat hij Mario Balotelli is. Een kwade genius.

Slim of dom?
In concreto zijn er twee mogelijkheden. Optie 1: Balotelli denkt niet na. Hij doet wat in hem opkomt en volgt volledig zijn impulsen. Optie 2: Balotelli denkt na. Hij draait ons een loer. Ooit heeft hij besloten dat hij anders wil zijn en maakt daarom stelselmatig verrassende keuzes.

Uitgaande van deze twee opties maakt dit Balotelli in beide gevallen geniaal. Of hij nu wel of niet denkt, hij handelt in ieder geval totaal buiten de bestaande kaders. Dit maakt hem creatief en onvoorspelbaar.

Aan de andere kant is zijn gedrag totaal ongecontroleerd. Als je altijd doet wat in je opkomt ben je weliswaar verrassend voor je omgeving, dus ook op het voetbalveld, maar ben je ook onpeilbaar. Als een ongeleid projectiel dat telkens weer uit de bocht vliegt omdat het niet let op wat er om hem heen gebeurt. Behoorlijk onhandig als je met tien teamgenoten op een voetbalveld staat.

‘Why always me?’
Het meest interessante aan alles is dat Balotelli wel degelijk een besef heeft van hoe hij overkomt. Door voor een wedstrijd een t-shirt aan te trekken met de tekst ‘Why always me?’ laat hij zien dat hij zich miskend voelt. Of dan toch in ieder geval een buitenbeentje. De tekst zelf laat het overduidelijk zien: het ligt aan hem. Balotelli snapt alleen niet waarom.

En zo geeft hij zelf antwoord op de vraag of hij een onbegrepen genie is of een ongeleid projectiel. Het maakt namelijk niet uit wat hij doet, hij is gekke Mario. En alleen daarom al kan hij niet meer terug. De miskenning die hij voelt houdt hij zelf in stand. Het maakt hem alleen geen betere voetballer. Eerder een slechtere, omdat er geen enkele constante zit in zijn prestaties. Balotelli mag dan geniaal zijn op alle vlakken van zijn menselijk wezen, hij verwart ongecontroleerde gekte alleen met superioriteit. Een aangeboren voetbaltalent maakt je nog niet bijzonder. Hoe onvoorspelbaar Balotelli zich daarom ook mag gedragen, het is te voorspellen dat zijn voetbalcarrière net zo zal eindigen als de vijanden van Don Corleone.

Matthijs Kruk is sportpsycholoog VSPN® bij Sportgeest, waarvoor hij individuele sporters en teams mentaal traint en begeleidt. Kruk publiceerde eerder wetenschappelijke artikelen en columns in diverse sportmedia.