De woningmarkt en de chemie van geld

08-01-2013 16:51

Je hoort vaak de vraag: “Hoe trekken we de woningmarkt vlot?”. Politici zijn dol op deze vraag en ook in verscheidene praatprogramma’s schroomt men niet allerlei mogelijke experts op het gebied van de woningmarkt in te huren. Maar de crux van het probleem lijkt niemand te begrijpen. 
Misschien gelooft u het niet, maar het is echt waar: geld wordt gecreëerd uit schuld. Dit wil zeggen dat wanneer iemand een lening aangaat bij een bank, de kans groot is dat het geld dat hij ontvangt vanuit de lening uit het niets is gecreëerd. Wanneer u de lening afbetaald, dan betaald de bank het geld terug aan het “niets” (wordt dus vernietigd) en mag de bank de door u betaalde rente als winst bijschrijven.

Het resultaat van dit systeem is dat dus al het geld dat er in de wereld is (ja zelfs de euro’s in uw portemonnee) allemaal uit schuld is gecreëerd. Wie dit begrijpt, begrijpt ook waarom de huizenmarkt de laatste jaren zo enorm is opgeblazen en waarom het onaannemelijk is dat de huizenmarkt vlot te trekken is met de vaak door politici genoemde maatregelen.

Geldexpansie

Hypotheken zorgden voor flinke geldexpansie. 
Door onder andere de flexibele regels rondom de kredietverstrekking en de hypotheekrenteaftrek, steeg de hypotheekschuld van de Nederlandse huishoudens de laatste jaren behoorlijk. Geen wonder dus, met de wetenschap dat meer schuld ook meer geld betekent, dat de prijzen van woningen zo flink zijn gestegen in de afgelopen jaren.

De prijsstijgingen zorgden er op zichzelf weer voor dat er nog meer leningen konden worden verstrekt (het onderpand voor de lening steeg namelijk in waarde), waardoor de hoeveelheid geld op de woningmarkt wederom kon groeien. Er ontstond dus een zichzelf versterkend effect, maar dit kon niet voor altijd doorgaan.

Geldvernietiging in de hypotheekmarkt


Sinds de kredietcrisis is er een omgekeerd proces ontstaan en zit de Nederlandse woningmarkt in de spiraal naar beneden. Door de aflossingen en de afname van nieuwe hypotheken is het proces van flinke geldexpansie gestopt. De te hoge hoeveelheid schulden moet nu worden afgebouwd, waardoor ook de hoeveelheid geld kan gaan dalen op de woningmarkt. Deze processen hebben dan weer invloed op de prijzen van woningen, zodat het onderpand op de hypotheken ook daalt.

The bottem line is dus dat er gewoonweg teveel schulden zijn gecreëerd en dat door het proces van deleveraging (ontschulding) de prijzen van woningen omlaag gaan. Dit gegeven werpt een dubieus licht op alle door politici en experts genoemde maatregelen om de woningmarkt vlot te trekken. De enige oplossing lijkt vooralsnog meer hypotheekschuld te zijn.

Geestig dat veel politici het tegelijkertijd hebben over het vlottrekken van de woningmarkt en nog geen twee zinnen later praten over de veel te hoge schulden van huishoudens.

@basvanderhout