Column

Duurzaamheidsmaffia sluit water studenten af

27-04-2014 16:05

Het staat er echt, in de brief (pdf) die de Nijmeegse studentenhuisvester SSHN aan alle huurders van studentencomplex Galgenveld stuurde: ‘Uw douchewater zal uit duurzaamheidsoverwegingen worden geredudeerd middels een ventiel op de waterleiding’. De SSHN bemoeit zich kortom met hoe huurders van hun woningen douchen. En als die bewoners geen gas en water willen besparen, dan zorgt de SSHN er wel voor dat er wordt bespaard. Duurzaamheid moet, desnoods onder dwang. Besparing muss sein.

Volgens de SSHN is er nog altijd ‘minimaal 7 liter water per minuut’ beschikbaar in de door een ventiel beperkte leidingen, maar de studenten klagen steen en been. ‘Zelfs op festivals kun je nog beter douchen’, zo tekende het onvolprezen Nijmeegse Studentenblad ANS op uit de mond van een SSHN-duurzaamheidsslachtoffer.

De complexhuurders zijn vervolgens zelf aan het meten geslagen en wat blijkt: sinds de plaatsing van de ventielen komt er nog maar 4 liter water per minuut uit de leidingen. Laffer kun je een douchestraaltje niet maken. Maar het scheelt wel flink in water en gasverbruik, dat wel.

Wie liegt?

Vreemd genoeg kan ook de loodgieter er niets aan doen: de door hem geinstalleerde ventielen geven toch echt aan dat er 7 liter water per minuut door de leidingen komt zetten.

Dus ofwel de meetresultaten van de studenten kloppen niet, ofwel de metingen van de SSHN-ventielen geven geen realistische waardes aan. Wie liegt hier?

Oprukkende duurzaamheidsmaffia

Maar dan nog: sinds wanneer bepaalt een woningverhuurder hoe de huurder doucht? De prijs voor water en gas zit gewoon bij de huur in. Douchen de studenten veel dan betalen ze ook veel. Eerlijke ruilovereenkomst dus. Bij die ruilovereenkomst werd een onbeperkte hoeveelheid water aangeboden. Dat tussenstijds veranderen is contractbreuk. Of oplichting. Geld terug!

Wat is eigenlijk de volgende stap van deze oprukkende duurzaamheidsmaffia? Met warmtecamera’s bekijken of huizen wel geïsoleerd zijn? Gebeurt al in Utrecht! Op Europees niveau verplichten in elke douchekop een waterbespaarder te plaatsen? Gebeurt nu al!

Krijgen bezitters van een koophuis straks wellicht ook minder water van overheidswege? Wordt een waterleidingsbedrijf, net als een interprovider nu, verplicht gebruikersgegevens af te staan? Wie teveel doucht wordt gekort op zijn water? Zoiets?

Hoeveel betutteling kan een samenleving eigenlijk aan?

Vleesloze dag

Op de Universiteit van Amsterdam is er al sprake van een wekelijkse vleesloze dag in de mensa. Want duurzaamheid. Goed voor zielige koeien en varkens en beter voor het milieu.

Sinds kort was zoiets het privilege van mensen die daar voor willen kiezen, maar die keuzevrijheid is reeds verdwenen. Iemand anders bepaalt wel even hoeveel vlees jij eet. De rollen omgedraaid: de meerderheid moet lijden onder een minderheid. ‘Hee, als je vlees wilt kun je toch ergens anders halen?’.

Ja.

Voor wie is die universiteit er eigenlijk? Voor iedereen? Of in de eerste plaats voor de aanhangers van de enige ware juiste ideologie?

Betutteling uit duurzaamheidsoverweging is natuurlijk nog maar het begin

In de toekomst zullen smartcamera’s en microdrones in de gaten houden hoe vaak studenten seks hebben en met wie. Of ze wel een condoom gebruiken. Of ze niet vreemd gaan. Want Scandinavische en christelijke onderzoeken, plus verzonnen onderzoeken van ‘s lands bekendste feministes, wijzen uit dat seks en porno schadelijk is (vooral voor de vrouw natuurlijk, en mannen worden er spontaan kindermisbruiker van, zoiets), dus ook dat moet worden bestreden.

Hoerenlopen: prostitutie wordt verboden, de hoerenloper wordt strafbaar. Want hoeren zijn slachtoffer van vrouwenhandel. Allemaal. In Zweden werkt dat al jaren uit-ste-kend. Daar zijn alle prostituees verdwenen in een grimmig illegaal circuit. Probleem opgelost: wat je niet ziet dat is er niet.

Frituurpannen zullen worden voorzien van een ingebouwde meeteenheid. Vaker dan drie keer per week de frituurpan aanzetten en de overheid wordt automatisch gewaarschuwd. Gaarne vettax betalen.

Speciale rookmelders meten de hoeveelheid wiet die er in studentencomplexen wordt geblowd. Bij teveel blowen wordt een extra koffieshop in de buurt van een studentencomplex dichtgespijkerd.

En in elk bierflesje (alleen te koop op vertoon van geldig legitimatiebewijs want voor 18 21 jaar en ouder) komt een miniscuul metertje dat is verbonden met je smartphone. Na twee flesjes een automatisch Whatssapje: ‘Matig je de alcoholinname vandaag een beetje?’

Studieresultaten

Dan de studieresultaten. Het universitair onderwijs is in vijftien jaar tijd toch al veranderd van een plek voor vrije denkers naar een academische hbo-school met verplichte werkgroepen en 80-procents opkomstplicht. Het is heus geen gek idee om studenten, na hun bindende studie-advies, ook in hun vrije tijd extra te motiveren: mannen met zonnebrillen en regenjassen in het uitgaansleven die bijhouden hoeveel tijd de student in de kroeg zit. Onaangekondigde huisbezoeken door decanen. Hoeveel bureaus zijn daadwerkelijk bezet met studerende studenten op een gemiddelde doordeweekse avond?

Onverwachte overhoringen aan de deur, studenten die voor de collegzaal moeten laten zien dat ze hun huiswerk hebben gedaan.

Water afsluiten voor een betere toekomst

Eigenlijk vervult de SSHN hier een pioniersrol. Voortrekkers voor een betere maatschappij zijn het, deze waterafsluiters. Afgelopen met al die vrijheid! Kort houden die burger! Duurzaamheid moet, normen en waarden moeten, studieresultaten halen moet, gezond leven moet, veilig leven moet en de klimaatopwarming is gewoon waar punt uit (iedereen die dat niet vindt mag door Joris Luyendijk worden uitgescholden voor ‘mongool’ en ‘imbeciel’. Voor wie Joris Luyendijk niet kent: dat is de hoofdcommissaris van de Nederlandse gedachtenpolitie)!

1984

In de toekomst zal vrijheid een luxe zijn. Een privilege voor de Goede Burger (lees: politici en D66-leden) en horigen die zonder tegenspraak netjes doen wat ze wordt opgedragen (lees: zombies). In de toekomst is de democratie een volwaardige dictatuur maar is er niemand die dat weet of het interesseert.

De waterleidingventielen van de Nijmeegse studentenhuisvesting zijn de piketpaaltjes van het uitgestelde 1984.
Of de laatste restjes van een 1984 dat er al die tijd al was.

“Er zijn 2 + 2 SSHN-douchekoppen. Hoeveel SSHN-douchekoppen zijn er?”

“4.”

“Fout. Nog eens…”