Column

Eerste lijst sprekers voor Republikeinse conventie zonder Ron Paul

07-08-2012 10:00

De campagne van Mitt Romney heeft een initiële lijst bekend gemaakt van zeven sprekers voor de conventie later deze maand. Mike Huckabee, John McCain en Condoleezza Rice staan ondermeer op het lijstje. (Daarvan weten we dan ook meteen zeker dat ze niet de running mate zullen worden van Romney.) Maar wie nog ontbreekt is Ron Paul.

Paul heeft een loyale aanhang die groeide in 2012 en die graag ziet dat hij zichtbaar is tijdens de conventie. Paul zelf heeft in de tijd dat hij nog actief campagne voerde voor het presidentschap zich loyaal opgesteld naar Romney toe. In debatten viel hij vaak niet direct Romney aan maar wel de grootste tegenstander van Romney. De vraag is dus waarom Paul nog niet is aangekondigd als spreker op Romneys conventie.

De organisatoren van de conventie hebben Paul wel geholpen met het vinden van een lokatie voor zijn eigen bijeenkomst ten tijde van de conventie. Maar dat is natuurlijk heel wat anders dan een kans om de conventie – en daarmee het Amerikaanse publiek – toe te spreken. De Romney-campagne ziet daar waarschijnlijk een aantal risico’s in. Een aantal van zijn standpunten – legaliseren van sommige drugs bijvoorbeeld – kunnen twijfelende kiezers afschrikken. En zijn constructieve opstelling tijdens de voorverkiezingen ten spijt, hij heeft Romney nog niet officieel zijn steun toegezegd.

Organisatoren van de conventie laten weten dat er nieuwe sprekers bekend gemaakt worden de komende dagen en weken. En Ron Pauls campagnemanager laat weten aan The Washington Post dat er een rol zal zijn voor Paul: “I can tell you that both Ron and Rand will have an important role in the convention and their supporters and ideals will be well represented.

Romney probeert aanval van Reid te koppelen aan Obama
De Romney-campagne probeert de aanval van Democratisch senator Harry Reid te koppelen aan het Witte Huis. Reid heeft gezegd, meerdere malen inmiddels, dat hij een onbekende bron heeft die beweerd dat Romney jarenlang geen belastingen heeft betaald. Volgens John Sununu, die de voor Romney rol heeft opgenomen van attack dog, zit het Witte Huis erachter. “It’s not Harry Reid, it’s President Obama and the Obama campaign doing what they always do.” Maar het Witte Huis weigerde zich te scharen achter Reid. “Only Senator Reid knows his source,” zei woordvoerder Jay Carney. Daarmee vielen ze Reid niet geheel af en zorgen ze er wél voor dat het nog een dag in het nieuws blijft.

Romney heeft $26 miljoen meer ingezameld dan Obama
Maandag moesten de campagnes bekend maken hoeveel geld zij hebben ingezameld in de maand juli. Voor de tweede maand op rij zamelde Romney meer dan $100 miljoen dollar in; $101,3 miljoen om precies te zijn. In een tweet gaf de Obama-campagne aan $75 milljoen te hebben opgehaald. Daarmee overtreft Romney de Democratische president voor de derde maand op rij. “Once again we see that for many people, this is more than a campaign, it is a cause,” gaf de Romney-campagne aan in een persverklaring. Zoals gebruikelijk benadrukte de Obama-campagne (wederom in een tweet) dat ze veel kleine geldschieters hadden. “98% of our contributions in July were $250 or less, for an average donation of $53.49.

Kort nieuws

  • Het Witte Huis geeft aan dat de President het verbod op aanvalswapens (assault weapons) al sinds zijn campagne in 2008 steunt  maar dat het Congres er niks aan wil doen. Het gaan om het verlengen van een wet van Bill Clinton die in 2004 automatisch verliep en als doel had zware wapens te verbieden.
  • Dick Cheney stelt zijn eerdere opmerking bij dat Sarah Palin als vicepresidentskandidaat een ‘mistake’ was. Dat een voormalige vicepresident zich genoodzaakt voelt om zijn woorden te nuanceren zegt wel wat over het gezag van Palin in de partij.
  • Maandag is er in de agenda van Romney tijd vrijgehouden voor een strategiesessie met ondermeer de vrouw die zijn zoektocht naar een vicepresidentskandidaat leidt. De vraag is nu: is daar de knoop doorgehakt over de running mate? Officieel luidt het antwoord ‘nee’.
  • Toen Hillary Clinton in Malawi afscheid wilde nemen, ontspoorde haar reis vanwege een zwerm bijen die haar en haar aanhang aanvielen. Later op de dag had ze een ontmoeting met een oude vriend, Nelson Mandela.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.