Fred Teeven moet stoppen met de bewaarplicht

09-04-2014 10:25

Het Europese Hof van Justitie heeft een richtlijn van de EU afgeschoten, omdat er te diep wordt ingegrepen in het privéleven van de burgers. Precies dat wil een liberaal niet, maar Fred Teeven wel. En daar snap ik dus niets van. Het draait allemaal om de bewaarplicht verkeersgegevens, waarbij lidstaten van de EU verplicht zijn veel informatie over ons dagelijks leven bij te houden. Het gaat om wie met wie belt, mailt of bepaalde andere vormen van digitale communicatie voert. 

Ook is het verplicht te registreren waar en wanneer dat gebeurt en wel voor hoelang. Maar zaken als beveiliging, bescherming tegen misbruik en andere basale dingen zijn niet geregeld.

De maatregel kwam op de politieke agenda na de aanslagen van 11 september 2001. In 2009 begon de massale opslag. In de VS was zo’n maatregel politiek niet haalbaar, maar gebeurde dit heimelijk. De opslag is altijd omstreden geweest. Zo werd vooraf door wetenschappers al getwijfeld over nut en noodzaak. Maar ook de Europese Commissie en de Nederlandse overheid moesten wel concluderen dat nut en noodzaak mager zijn.

Te ver

Het Europese Hof van Justitie heeft nu bepaald dat  de richtlijn te ver gaat (PDF) en vernietigt deze dan ook. Het klakkeloos maar gegevens opslaan van onschuldige mensen, het niet goed regelen van bescherming van de gegevens, het niet goed regelen van de vernietigen van de gegevens, de kans op misbruik (dat in Nederland overigens plaatsvond) mag dus niet.

Diverse grondwettelijke hoven hebben de bewaarplicht in diverse landen al verboden en ook diverse toezichthouders hebben al geconcludeerd dat er de nodige problemen met het recht op de persoonlijke levenssfeer zijn. Een lang verhaal kort: de bewaarplicht is een ineffectief overheidsmiddel voor opsporing dat ondertussen diep in ons leven ingrijpt. De staat weet zo veel van je.

Liberaal?

Iedere liberaal zou van beide dingen toch moeten gruwelen: ineffectieve middelen en overheidsbemoeienis in je privéleven. Maar Fred Teeven niet. Hij was er snel bij om in de Tweede Kamer te vertellen dat hij ermee door wil gaan.

Zijn uiteindelijke standpunt komt over acht weken. Dan zijn namelijk de Europese verkiezingen achter de rug. Kennelijk is het prima om als verklaard liberaal door te bouwen aan een controlestaat. Wie die logica snapt mag het zeggen.