Column

Gelukkig, de aanval op de jaloeziebelasting is geopend

28-09-2015 13:25

Een maand geleden schreef ik hier een hardhandige column over de plannen van het kabinet met de vermogensbelasting. Tijd voor een wake-up call. Dat plan is nivellerend. Het speelt in op jaloezie. Mensen met een wat groter vermogen gaan er op achteruit. Ze moeten (vaak fors) meer gaan betalen. Niet over het rendement dat zij op hun spaartegoed, hun beleggingen, hun bezit, behalen. Nee: over hun – wat heet – ‘fictief rendement’. Over je spaargeld krijg je in werkelijkheid nauwelijks rente en de beurs is nu – zacht gezegd – ook niet je van het.

De kabinetsvoorstellen zijn dus onredelijk omdat er door de burgers betaald moet worden over een rendement dat zij helemaal niet kunnen behalen. Eigenlijk stiekeme diefstal. Er is in een maand veel gebeurd. Gelukkig maar.

Kritiek neemt toe…

De belastingadviseurs maken nu voor hun klanten plannen deze belasting te ontlopen. Een reeks van hoogleraren in het belastingrecht is in de pen geklommen om de regeringsvoorstellen neer te sabelen. En tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen werden er ook kritische kanttekeningen geplaatst. CDA-fractievoorzitter Buma eiste loskoppeling van dit vermogensvoorstel van het voorliggende totale belastingplan. Daar kan eigenlijk niemand tegen zijn, want de jaloeziebelasting zou pas in 2017 hoeven in te gaan, aldus het kabinet.

Wie in Den Haag zijn oor te luisteren legt – en ik ben daar af en toe wel eens op bezoek – weet dat de Eerste Kamerfractie van het CDA binnenskamers heeft laten weten het plan te zullen verwerpen.

…en het CPB kraakt het plan zelfs

Het mooie nieuws kwam jongstleden vrijdag. Het Centraal Plan Bureau (belangrijk adviesorgaan van de regering) heeft het voorstel gekraakt. Het CPB noemt de voorstellen niet rechtvaardig. Het CPB bevestigt dat het verschil met het werkelijk rendement groot kan zijn. Daarom vindt het dat het werkelijk behaalde rendement uitgangspunt moet zijn. Het politiek bijzondere van dit standpunt is dat hier één van de vele tegenstellingen tussen VVD en PvdA wordt geraakt.

Wat is er met Lodewijk Asscher aan de hand?

Toeval is natuurlijk dat vice-premier Asscher ook vrijdag de aanval op de VVD opende. De liberalen zijn er op uit om de middenklasse in ons land te vernietigen, zei hij. Je moet maar durven, was mijn eerste reactie. Mijn tweede was: je moet als PvdA wel echt in het nauw zitten, wil je dit soort teksten eruit gooien.

Nog even verder denken. Waarom nu die frontale aanval op de VVD? En die hoge toon gekozen? Die past niet bij wat we van Asscher gewend zijn. Daar moet dus een achterliggende reden voor zijn. De slechte peilingen voor de PvdA? De interne machtstrijd over het leiderschap van de PvdA? Misschien vermoedt Asscher wel dat straks zwaardere kanonnen zich gaan roeren. Burgemeester Aboutaleb?

Een nieuwe coalitie is in zicht

Wat van dit alles zij: de verhoudingen tussen PvdA en VVD zijn door Asscher onder verdere spanning gezet. Dat zal hij ook hebben verwacht, misschien zelfs bedoeld.

Zoals ik eerder schreef: een nieuwe coalitie is in zicht.

P.S. Groot respect overigens voor het uitstekende optreden van Diederik Samsom bij Buitenhof zondagmiddag!