Column

Grote persoonlijke uitdagingen voor Obama en Romney in presidentiële debatten

02-10-2012 09:57

Het presidentiële debat van donderdagnacht biedt uitdagingen voor zowel Barack Obama als Mitt Romney. Hoewel beiden in het verleden goed hebben gepresteerd in debatten, heeft ieder ook zijn zwaktes. Tijdens de voorbereidingen – die nu plaatsvinden achter gesloten deuren – werken de presidentskandidaten er hard aan om die in bedwang te houden.

Twee uitdagingen voor Obama
Hoewel Obama een briljante spreker is in speeches, is hij niet per se een van de beste debaters. De vorm past hem minder goed en dat is duidelijk te zien.

  1. Wees beknopt. Obama is eloquent en kan onder druk goed formuleren. Maar in debatten is hij soms onvoldoende beknopt. In een bekend voorbeeld uit 2010 tijdens een town hall gaf hij een antwoord op een vraag van een kiezer dat maar liefst zeventien minuten duurde! Dat was een uitzondering. Maar ook in persconferenties neemt hij geregeld vijf minuten de tijd om te antwoorden. In een debat krijgt hij die tijd niet. De debatleider zal hem afkappen. Als hij niet bondiger formuleert krijgt hij zijn argumenten niet goed over het voetlicht.
  2. Prikkelbaarheid en irritatie achterwege laten. De troef van Obama deze verkiezingen is dat hij een toegankelijkere persoonlijkheid heeft dan Romney. Dat voordeel doet hij te niet als hij irritatie toont. Dit overkwam hem in 2008 tijdens de voorverkiezingen tegen Hillary Clinton. Zij kreeg de vraag of ze wel aardig was, waarop Obama koud reageerde (zonder haar aan te kijken), you’re likeable enough, Hillary.” Adviseurs van Obama schreven later het onverwachte verlies in de voorverkiezingen van New Hampshire toe aan dit moment.

Twee uitdagingen voor Romney
Romneys kracht is telkens hetzelfde: zijn enorm uitgebreide voorbereiding. Daardoor is hij altijd degelijk. Al sinds juni is Romney bezig met de voorbereidingen voor zijn debatten tegen Obama.

  1. Zeg niks dat los van context een foute indruk oplevert. In tegenstelling tot Obama heeft Romney niet een natuurlijke gevoel voor imago. Zonder voorbereiding zegt hij soms dingen die de slechtste perceptie van hem bevestigen. Denk aan: “I like being able to fire people”. Of: “I’m not concerned about the very poor.” Zijn uitdaging is om een dergelijke blunder niet te begaan tijdens het debat met Obama wanneer een onvoorbereid moment zich aandoet.
  2. Ga gecontroleerd in de aanval. Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen hoefde Romney nauwelijks in de aanval. Het was zijn strategie om zijn tegenstanders zo veel mogelijk te negeren. Dat kon hij maken; hij stond meestal aan kop in de peilingen. Dat is nu niet het geval dus moet hij wel in de aanval.

Kort nieuws:

  • Phillips trekt zich terug als sponsor van de presidentiële debatten omdat de organisatie té politiek. Specifiek hekelen ze het feit dat alleen kandidaten van de twee grote partijen mogen meedoen.
  • De beslissing om troepen terug te trekken uit Afghanistan in september is volgens vicepresidentskandidaat Paul Ryan een political decision. In september keerden 22.000 troepen terug en dat is in lijn met een algehele terugtrekking die eind 2014 voltooid is.
  • Oud-presidentskandidaat Ross Perot wil niet zeggen op wie hij stemt op 6 november.
  • Moet volgens jou Obama of Romney meedoen aan Dancing with the Stars? Die vraag is niet aan de orde maar toch stelde een peiler hem wel aan potentiële kiezers. Van de ondervraagden ziet 51 procent liever Obama bij het showprogramma en slechts 26 procent Romney. De reden dat een peiler deze vraag stelt is omdat het wat zegt over likeability.
  • Michelle Obama bakt lekkerdere koekjes dan Ann Romney volgens de lezers van een vrouwentijdschrift. Vier jaar geleden legde Obama het nog af tegen Cindy McCain (ondanks bloedserieuze aantijgingen dat McCain vals had gespeeld).

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.