Column

Het Belastingplan en de bangmakerij van Wiebes

19-11-2015 11:29

De Tweede Kamer heeft in meerderheid ja gezegd tegen het Belastingplan voor 2016. Dat was ook te verwachten. VVD en PvdA, de twee regeringspartijen, hebben daar de meerderheid. Ook het CDA, dat binnenskamers enkele tegemoetkomingen had gekregen, stemde vóór. Daarmee werd tegelijk een volgende stap gezet om weer in de regering te komen. Nagedacht dus.

To take or to leave

Tegen stemden onder meer D66, de ChristenUnie en de SGP, die het kabinet ook over de streep had willen trekken. Zij kregen minder dan zij gewenst hadden. In het politieke pokerspel van de afgelopen weken besloot het kabinet op een gegeven moment niet verder te onderhandelen. Het wijzigde het Belastingplan op enkele punten en liet zo weten de gok te nemen. To take or to leave.

Bangmakerij

In het debat in de Tweede Kamer haalde het kabinet ook nog een staaltje bangmakerij uit de kast.

“Staatssecretaris Wiebes waarschuwt miljoenen huishoudens dat ze mogelijk moeten bijbetalen als het Belastingplan in de Eerste Kamer wordt verworpen”, meldde Teletekst. Dat de staatssecretaris daaraan toevoegde dat hij daarmee het parlement niet onder druk wilde zetten, zal bij de Eerste Kamer anders zijn ervaren, om het maar eens vriendelijk te zeggen.

De rol van D66

Die Kamer is nu aan zet. Dit jaar nog moet het Belastingplan daar behandeld worden. Vraag is nu of de senatoren van met name D66, de ChristenUnie en de SGP daar anders zullen stemmen dan hun geestverwanten in de Tweede Kamer. Die kans is niet groot, maar niet uitgesloten. Zeker niet wat betreft D66.

D66-senaatsfractievoorzitter De Graaf weet uit eigen ervaring dat Eerste Kamerleden wel eens anders kunnen stemmen dan hun politieke vrienden aan ‘de overzijde’. In dit geval is het extra interessant dat de woordvoerder van D66 in het belastingdebat senator Rinnooy Kan zal zijn. Een man met een onafhankelijke geest en grote bestuurlijke ervaring. Oud-bankier en vroeger voorzitter van de SER.

Niet pokeren maar schaken

Misschien weet hij, in samenspraak met zijn fractievoorzitter in de Tweede Kamer Pechtold, het kabinet ertoe te krijgen nog een wijziging (novelle heet dat) in het wetsontwerp aan te brengen. Staatssecretaris Wiebes heeft al gezegd open te staan voor verder overleg.

En als het plan toch verworpen wordt, dan is dat niet het einde. Het kabinet moet dan – vrijwillig of ertoe gezet – binnen een paar maanden met een nieuw voorstel komen. Die beloofde belastingverlaging komt er dan toch.

Nu niet meer pokeren, maar schaken.