‘Het kabinet heeft geen aanwijzingen dat er gelekt is’

10-09-2015 15:54

“Mark, met Emile Roemer van de SP. Fijn dat je eindelijk even tijd hebt om aan de lijn te komen. Ja, ik begrijp dat je het druk hebt. Mark, luister. Ik bel je over de Prinsjesdagstukken. Die zijn alweer gelekt dit jaar. Net als vorig jaar, het jaar ervoor en alle andere jaren sinds mensenheugenis. Wij, Kamerleden van de oppositie, moeten keer op keer in de krant lezen wat het kabinet van plan is, omdat de media de spullen blijkbaar wel al hebben en wij niet. Dit kan zo toch niet, Mark! Hoe kunnen oppositiefracties nou functioneren als ze stelselmatig op een informatieachterstand worden gezet?”

“Sorry Emile, je klinkt erg opgewonden, dus blijkbaar ben je boos. Maar ik begrijp niet precies wat er aan de hand is. Is er iets gelekt, zeg je?”

Miljoenennota

“Iets gelekt? Alles is gelekt! De hele miljoenennota. Hier: iedereen in de plus in 2016, 250 miljoen voor Defensie, 133 miljoen voor verpleeghuizen, zorgpremie met 7 euro per maand omhoog, langer ouderschapsverlof voor vaders, minder belasting op spaartegoeden tot 125.000 euro, regeling voor belastingvrijschenken uitgebreid, extra heffing op frisdrank. Moet ik doorgaan? Dat kan, hoor. Zorgtoeslag wordt 67 euro hoger, meevallers van 500 miljoen voor de schatkist, meer geld voor…”

“Ho ho, Emile. Je gaat toch niet alle kranten van de laatste weken voorlezen? Daar heb ik echt geen tijd voor, hoor. Kun je even ter zake komen? Wat is exact je probleem?”

“Mijn probleem? Dat alle maatregelen al op de voorpagina’s staan! Terwijl wij nog van niets weten. Ik wil dat je de stukken onmiddellijk openbaar maakt. Alle stukken!”’

Afgesproken met fractievoorzitters

“Het spijt me, Emile, maar daar kan ik niet aan beginnen. Het kabinet heeft inderdaad kennisgenomen van de berichten in de media die je net opsomde, maar onze plannen worden op Prinsjesdag gepresenteerd. Dat is ook afgesproken met de voorzitters van Tweede en Eerste Kamer.”

“Maar jullie vertellen wel alles aan de media. Die citeren voortdurend ‘bronnen rond het kabinet’. Wat kan dat anders betekenen dan dat ministers of hun ambtenaren de informatie bevestigd hebben?”

“Tja Emile, ik wil daar geen uitspraken over doen. Wacht tot Prinsjesdag, zou ik je willen adviseren.”

Aangifte

“Mark! Dit kun je niet menen. Iemand moet toch gelekt hebben? Hebben jullie dan tenminste aangifte gedaan?”

“Nee hoor, we hebben geen aangifte gedaan. Het kabinet heeft geen concrete aanwijzingen dat vertrouwelijke informatie door bewindspersonen of ambtenaren is gelekt.”

“Wát zeg je? Geen concrete aanwijzingen? Dus het klopt niet wat in de krant staat?”

“Prinsjesdag, Emile.”

“Geen inkomensstijging voor iedereen, inclusief ouderen?”

“Prinsjesdag.”

“Geen extra geld voor Defensie?”

“Prinsjesdag.”

“Geen lagere vermogensbelasting voor de kleine spaarder?”

“Prinsjesdag. Nog een paar nachtjes slapen en je weet alles. Welterusten Emile. En nu moet ik ophangen, want ik heb zo meteen een interview over Prinsjesdag. Onder embargo vanzelfsprekend.”