Column

Hoe dommer hoe beter

10-05-2012 17:00

Afgelopen maandag schreef Eveline Praal over het taboe van intelligentie in Nederland. Slimme mensen worden aan banden gelegd zodat de gemiddelde scholier tenminste hoger onderwijs kan volgen. Zoals zo vaak, snijdt het mes aan twee kanten. De domme scholieren worden namelijk liever dom gehouden. Wat hebben we immers aan té veel hoog opgeleiden in ons kikkerlandje. De banenmarkt moet gevuld worden. Werken zul je! Jammer dan dat jouw dromen verder rijken dan een baan als assistente.

Getekend door de Cito-toets
Waar de intelligente mensen jaren lang uit hun neus vreten op de basisschool, werkt de andere helft van de klas keihard om mee te komen. Na jaren strijden mag dan eindelijk de Cito-toets gemaakt worden. Dat de uitslag van deze toets bepalend is voor de rest van je studiecarrière weten deze kiddo’s dan nog niet. Als de uitslag van deze test lager is dan havo-niveau zijn de strebers onder hen doomed. Als ze ook maar de intentie hebben om verder te studeren, zullen zij zich kranig moeten weren tegen de grote boze wereld die er alles aan zal doen om ze zo dom mogelijk te houden.

Als klapper op de vuurpijl worden achtstegroepers tegenwoordig bij voorbaat vaak onder hun niveau geplaatst, onder het mom van klimmen kan altijd nog. Als de uitslag van mijn Cito-toets twee punten hoger was geweest had me dat heel wat studiegeld, nodeloze vernederingen van docenten en kritiek van medestudenten bespaard. Maar hé, ik heb wel kunnen klimmen.

Niet zeuren! Aan het werk!
Daar gaan ze dan, gewapend met enorme boekentas en een portie goede moed. Op weg naar de grote middelbare school waar ze wel eens zullen bewijzen dat ze meer kunnen dan het vmbo. Over het algemeen kun je de vmbo-scholieren opdelen in twee groepen. De leerlingen die hard moeten werken voor een vmbo-diploma en de ‘ik mocht niet naar de havo’ leerlingen.

Deze laatste groep is dan ook weer op te delen in twee groepen. De ene groep is tevreden met een vmbo-diploma, de andere groep heeft meer ambities en wil na het vmbo verder naar de havo of gaan studeren na het MBO. Deze tweede groep moet het hoofd boven water zien te houden. Want denk maar niet dat ze gestimuleerd worden een betere toekomst op de bouwen. Je bent immers niet voor niks op het vmbo geplaatst, dus denk maar niet dat je slim genoeg bent om verder te leren! Niet zeuren dus en aan het werk.

Weet je wat dat kost?
Oh wee als je als ouder je kind wilt helpen hogerop te komen. Wie denk je wel dat je bent dat jij bepaalt of jouw kind slim genoeg is? Daar hebben we onderwijsinstellingen voor! Weet je wel wat dat kost als een kind een jaar over moet doen? Veel scholen zullen dus ook alles doen om dit te voorkomen waardoor veel scholieren onder hun niveau worden geplaatst. Lekker veilig, want dan haalt iedereen tenminste een diploma binnen de gestelde tijd zonder al te veel moeite. Wel zo goedkoop!

De dappere enkeling die het wel verder weet te schoppen wordt jaren lang met twijfel ontvangen op nieuwe onderwijs instellingen. Als streber moet je je altijd bewijzen. Er wordt namelijk van je verwacht dat je dom bent. Bewijs het tegendeel dus maar.

Tot je op het WO belandt. Daar worden vmbo-klantjes ontvangen alsof ze een wereldreis op blote voeten hebben afgelegd. Wat in principe ook zo is, want als het je lukt zo ver te komen, heb je moeten strijden tegen kritieken, vooroordelen en daarnaast een studieloopbaan moeten afleggen waar de gemiddelde langstudeerder bang van wordt. Als streber en middelmater kun je maar beter hopen dat je geboren bent voor 1988, dan heb je nog kans je studie af te ronden zonder onnodige boetes en rompslomp. Leve de kenniseconomie!