Kunst achter de voordeur

01-02-2013 14:44

Ach u bent kunstenaar, laat maar stond er laatst in een stukje die ik voor deze opiniewebsite schreef. Nu ga ik het niet meer over dat stuk wat ik toen schreef hebben, maar juist over deze ene zin. In Nederland lijkt het wel eens of kunst niet meetelt, van nul of generlei waarde is. En dat terwijl kunst de mensen behoort te trickeren of je er nu blij mee bent of niet. Kunst moet prikkelen, kunst moet uitdagen en het verschil durven maken.

Vechten voor brood

Kunstenaars zijn veelal onconventionele dames en heren met een eigen leefstijl waar een stuk puurheid uit spreekt. Door hun beroep hoeven ze niet op hun woorden te letten en anoniem uit de hoek te komen op de sociale media. Kunstenaars weten wat het bestaan inhoudt omdat ze vaak voor hun brood moeten vechten. De meeste kunstenaars zijn hardwerkende zzp’ers die echt niet de hele dag in de kroeg zitten te zuipen. Vaak zijn ze heel begaan met hun beroep, praten ze vol passie over wat ze daarin bezighoudt. Maar ja, als je de reacties van de meeste Nederlanders ziet, moet juist kunst achter de voordeur blijven.

Nu kan ik natuurlijk ook even losgaan op al die grijze en fantasieloze boekhouders die dit land kent maar dat doe ik niet aangezien zij verstand hebben van cijfertjes en daardoor voor de samenleving heel waardevol kunnen zijn. Of op ambtenaren en hun slaapgedrag, de ene mop is vaak nog flauwer dan de ander. Ook zou ik het over bankmedewerkers kunnen hebben en hun bonus en graaicultuur.

Lege huls

Nee, kunstenaars weten het verschil vaak te maken doordat ze voorkomen dat onze samenleving steeds verder een lege huls wordt door het bestrijden van haar leegheid. Kunstenaars hebben wel degelijk wat te melden, bijvoorbeeld als het over vrijheid gaat . Denk daarbij maar eens aan Ali Wei Wei in China. Wij Nederlanders boffen dat we in principe alles mogen zeggen in deze maatschappij. Kunstenaars worden in totalitaire samenlevingen vaak als een gevaar gezien en als eersten in de petoet geworpen of tegen de muur gezet. Daarom is het ook zo belangrijk dat er Festivals zijn zoals het Passion for Freedomfestival in Londen waar het werk van vervolgde kunstenaars vertoond kan worden.

Nee, neem dan die dappere mannen en vrouwen in het westen die vaak van achter hun computer de onderbuikgevoelens van de samenleving vertolken, eigenlijk zijn dat allemaal hele grote helden die braaf de systemen waarin ze zitten in stand houden. En dat is nou juist het punt, want kunstenaars en wetenschappers bieden, doordat ze de spiegel van de samenleving durven te zijn, een verfrissende blik op vaak vastgeroeste patronen, waar ook kritiek bij hoort.
Dus Nederland omarm uw kunstenaars kritisch, maar omarm ze, want ook dat maakt u een rijk land

Johan van der Dong is beeldend kunstenaar waarbij hij de samenleving voor zijn projecten sociologisch volgt. Johan van der Dong werd bekend met projecten zoals de postbus van God. Vorig jaar november werd hij vanwege zijn kunstwerk The P.O.Box for Allah voor een freedoms-award genomineerd.