Mijn maidenspeech die D66-wethouder Jur Botter boos deed wegbenen

22-02-2015 17:22

Mevrouw de voorzitter. Ik heb mijn raadszetel pas na enige aarzeling aanvaard, omdat ik het niet erg leuk vind om zitting te hebben in deze Raad. Bij mijn afscheid vorig jaar heb ik dat voldoende duidelijk gemaakt. Dat ik hier nu toch zit heeft drie redenen. De eerste is het aftreden van Marjolein de Rooij als wethouder. Haar taak was het om Bloemendaals grondgebied en Bloemendaals ambtenaren te beschermen. Zij heeft beide belangen op voortreffelijke wijze behartigd. Zij was een uitstekende wethouder die het coalitieakkoord heel serieus nam. In dat coalitieakkoord vormt transparantie een essentieel onderdeel. Wethouder De Rooij maakte de politieke fout dat begrip transparantie te serieus te nemen, zij verwarde het begrip transparantie met eerlijkheid en opening van zaken. Zij onthulde dat de eigenaars van Elswoutshoek 47 WOB-procedures hadden aangespannen en 79 klachten hadden ingediend. Zij zei tegen het Haarlems Dagblad dat ambtenaren zich geïntimideerd en bedreigd voelden. De nieuwe wethouder was zich ‘rotgeschrokken’.

GroenLinks wil een dorpsetiquette

‘De Wierhied hat een skel lud’ zegt een Fries spreekwoord. Dat schelle geluid was vervolgens een aanleiding tot een klopjacht op de wethouder grondgebied. Onze veganistische wethouder werd in het Haarlems Dagblad afgeschilderd als een deftige dame in een bontjas die een arme familie met een oud paard dwarsboomde. Die familie nam de beste vrouwelijke strafpleiter van Nederland in de arm en klaagde haar aan wegens smaad en laster. Delen van het dossier werden door mevrouw Roos wederrechtelijk openbaargemaakt en uit dat dossier zou volgens het Haarlems Dagblad blijken dat de ambtenaren door de gebroeders Slewe niet geïntimideerd en bedreigd waren. Wel had een van de Slewes een ambtenaar met zijn auto achtervolgd toen deze op weg naar huis was. Een andere ambtenaar kreeg een ‘ik ga net zo lang door tot jij ontslagen bent’ naar z’n hoofd. Maar dat moet je in Bloemendaal niet als intimiderend of bedreigend beschouwen.

Wij van GroenLinks weigeren ons bij dit perspectief op de politieke cultuur van Bloemendaal neer te leggen en wij zullen in de nabije toekomst voorstellen doen voor een dorpsetiquette, in navolging van de stadsetiquette die GroenLinks-wethouder Herman Meijer nu al weer enige jaren geleden in Rotterdam heeft geïntroduceerd.

Push- en pull factoren

GroenLinks heeft het zeer betreurd dat Marjolein de Rooij de handdoek in de ring gegooid heeft, maar we hebben daar alle begrip voor, te meer omdat er niet alleen push-factoren waren voor haar vertrek maar ook pull-factoren. Tanzania lonkte en zij kan daar ongetwijfeld meer doen voor arme mensen dan hier in Bloemendaal. De Rooij is niet alleen groen, maar ook links.

Wat wij ook zeer betreurd hebben is de excuusbrief aan de gebroeders Slewe, die B&W onmiddellijk na haar vertrek verstuurde, waarin expliciet verwezen werd naar het interview van de vertrokken wethouder. Dat zagen wij als natrappen. Niet alleen wij, maar ook de fractievoorzitters van de VVD en D66 zagen dat zo.

Toen zo’n brief toch uitging heeft de GroenLinks fractie overwogen geen nieuwe wethouder te leveren en de coalitie te verlaten.

Dat zij besloten heeft dat niet te doen heeft te maken met haar wens de chaos niet nog groter te maken, maar ook met de goede samenwerking die er bestond tussen de fracties van de coalitie en natuurlijk ook met het coalitieakkoord, waar wij nog steeds helemaal achterstaan. Ik heb de beste herinneringen aan onze coalitiebesprekingen die tot dat akkoord geleid hebben.

Dat Richard Kruijswijk bereid is wethouder te worden tekent zijn onverwoestbaar optimisme en zijn betrokkenheid bij Bloemendaal. Hij is bovendien uitstekend ingevoerd in de dossiers van de portefeuille grondgebied. Wij zijn blij dat hij wethouder wilde worden, maar ook bezorgd. Want ook zonder het dossier Elswoutshoek is er op Bloemendaals grondgebied veel te doen. Tenminste twee moeilijke dossiers vragen om afhandeling. De bouw op het Marine Hospitaalterrein en de ontwikkelingen op Reinwaterpark. Bovendien is door de onevenredige aandacht die de wethouders Kokke en De Rooij aan het dossier Elswoutshoek hebben moeten besteden, achterstallig onderhoud. Ik wens de nieuwe wethouder veel wijsheid en sterkte en dat geldt misschien wel a fortiori voor wethouder Botter, die nu Elswoutshoek in zijn portefeuille heeft.

Om nog maar niet te spreken van de nieuwe burgemeester die de communicatie gaat verzorgen.

Masochisme

Mevrouw de burgemeester, dat u deze taak op u wilt nemen grenst aan masochisme.

Het nadeel van Richard Kruijswijks benoeming als wethouder is dat ik daardoor in aanmerking kwam om in de raad zitting te nemen, samen met Paola Koningsveld en Martine Meuleman.

Deze laatste volgt Tilly Verburgt op, die besloten heeft het raadswerk na 13 jaar vaarwel te zeggen. GroenLinks heeft veel aan Tilly te danken. Haar inzet was enorm. Zij heeft een schat aan ervaring en kennis van de Bloemendaalse samenleving, waar wij hopelijk ook in de toekomst nog gebruik van kunnen maken. Tilly werd in 1979 bestuurslid van de woningbouwvereniging van de Christelijke Nationale Werkmans Bond en zij bleef dat tot 1983. Vanaf die tijd werd zij politiek actief in Progressief Bloemendaal en daarna voor GroenLinks. Tilly en ik kennen elkaar al vanaf 2002 en zij heeft GroenLinks door een hele moeilijke periode heen geholpen. Ik vroeg haar aan welk raadslid wie ze met het meeste plezier terugdenkt. Ze noemde Maria Wiebosch (oprichter van GroenLinks in Bloemendaal), Eldo Bredius van het CDA en Henk Schell van de PvdA. Het tekent haar openheid naar andere partijen.

Haar opvolgster, Martine Meuleman komt uit Bennebroek en is alleen al daardoor een nieuwkomer in deze rodebroekengemeente. Maar Martine had meteen al heel veel voorkeurstemmen. Dat helpt!

Omdat zowel Paola Koningsveld als Martine Meuleman nog weinig ervaring hebben in de raad hebben ze mij gevraagd fractievoorzitter te worden. Ik heb dat verzoek niet willen weigeren, maar ik zal nog voor het einde van de zittingsperiode het fractievoorzitterschap overdragen.

Ik wens de nieuwe burgemeester en de nieuwe wethouder veel Zivilcourage toe, net zoveel als Marjolein de Rooij getoond heeft.

GroenLinks hecht aan de vrijheid van meningsuiting

Ik wil hier graag rechtzetten wat er op zaterdag 31 januari in het Haarlems Dagblad over mij is geschreven. Ik citeer het Haarlems Dagblad: “Van Deursen heeft Fennema duidelijk gemaakt dat hij niet langer columns kan schrijven over Bloemendaal.” Dat is niet juist. Het vreemde is dat mevrouw Klompmaker mij ook niet geconfronteerd heeft met de door haar opgetekende uitspraken van Van Deursen. Ik had haar dan gerust kunnen stellen, want ik blijf natuurlijk ook over Bloemendaal schrijven, net zoals andere raadsleden dat doen. Zo hoort het in een liberale democratie. Wij van GroenLinks hechten aan de vrijheid van meningsuiting.

Meindert Fennema sprak deze maidenspeech afgelopen week uit bij zijn installatie als fractievoorzitter van GroenLinks in Bloemendaal. Dat leidde tot enige commotie, wethouder Jur Botter (D66) en de helft van de gemeenteraad verlieten de raadsvergadering.