Column

Obama pleit voor belastingverlaging voor middenklasse

10-07-2012 09:30

Op het politieke schaakbord verplaatste President Obama gisteren een belangrijk stuk. Hij moedigde het Congres aan om de belastingverlaging die binnenkort automatisch eindigt, in stand te houden voor inkomens onder $250.000. De verkiezingen mogen bepalen of deze ook in stand gehouden wordt voor hogere inkomens. “The Republicans say they don’t want to raise taxes on the middle class, and I don’t want to raise taxes on the middle class, so we should all agree to extend the tax cut for the middle class. Let’s agree to do what we agree on,” zei de president in een persconferentie maandag in het Witte Huis.

De oproep kwam een dag nadat Obama’s bondgenoten Romney ervan beschuldigden belasting te ontduiken via een Zwitserse bankrekening. Het doel is om Romney belastingverlaging voor rijke Amerikanen publiekelijk te laten verdedigen. Dat is niet populair bij kiezers, zelfs niet bij Republikeinen, maar wel het standpunt van Romney. Zo komt hij dus over als out-of-touch met de middenklasse.

Voorzitter John Boehner van het Huis van Afgevaardigden was kritisch over het plan dat hij ziet als belastingverhoging: “In the wake of another weak jobs report, the president is doubling down on his quixotic call for the same small businesses tax hikes that have been routinely rejected by the House and Senate.” Republikeinen gokken erop dat kiezers het herkennen als verkiezingsstunt, terwijl het ook het beeld bevestigt van een typisch linkse presidentskandidaat die belastingverhoging heeft als oplossing voor elk probleem.

Republikeinen drukken Democraten in defensief met lastige stemmingen
Terwijl onze Tweede Kamer al met reces is, heeft het Huis van Afgevaardigden nog belangrijke stemmingen op de rol staan deze maand. Het zijn stemmingen die op de agenda zijn gezet door Republikeinen met als doel om Obama en de Democraten in het defensief te drukken. Woensdag wordt bijvoorbeeld gestemd over het schrappen van de Affordable Care Act, Obamacare dus. Volgende week komt een verhoging van het defensiebudget aan de orde, daarna volgen stemmingen over het schrappen van bureaucratie en het verlagen van belastingen. De voorstellen hebben geen enkele kans om het tot wet te schoppen. Het belangrijkste doel is om de kansen van de Republikeinen in november te vergroten.

Romney haalt $35 miljoen meer op dan Obama
In juni haalde de Romney-campagne het monsterbedrag van $106 miljoen op, terwijl Obama $71 miljoen binnenhaalde. Het is de beste maand van Romney tot nu toe en de tweede achtereenvolgende maand waarin hij meer geld op haalt dan Obama. Slechts drie maanden na het verkrijgen van de Republikeinse nominatie, heeft Romney nu ongeveer evenveel geld als Obama.

Kort nieuws

  • De Romney-campagne belooft de Obama-campagne van harde repliek te dienen als het aankomt op beschuldigingen dat Romney banen naar lagelonenlanden heeft verplaatst. Het wordt “liar” zal niet geschuwd worden. Eerder kreeg de campagne kritiek voor de late en timide reactie.
  • Volgens zijn eigen zoon wordt Jeb Bush niet doorgelicht door de Romney-campagne als potentiële VP. Dit is in lijn met zijn eigen wens om “under no circumstances” kandidaat voor het vicepresidentschap te worden.
  • De Obama-campagne stapt naar de rechter om een online winkel te verbieden producten te verkopen met het Obama-logo. De campagne heeft liever dat mensen hun Obama producten bij hen kopen want daar schieten zij financieel wat mee op. (Overigens zijn wij in Nederland aangewezen op dergelijke ongeautoriseerde verkoop van Obama-materiaal want buitenlanders mogen niet doneren aan de campagne en het kopen van logomateriaal wordt gezien als een donatie.)
  • Donald Trump wordt door de Republikeinse Partij in Florida uitgeroepen tot staatsman van het jaar. (Ja, echt.)

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.