Doneer aan TPO
 

Niemand vatte de geest van Marrakesh beter samen dan Alexander Pechtold

'Nederland is van niemand in het bijzonder'

Door: , 13:08, 29 november 2018
Alexander Pechtold. ANP

'Nederland is van niemand in het bijzonder'

Mooi gezegd. Zo formuleerde Alexander Pechtold het al op 16 april 2016 tijdens een congres van zijn partij in Papendal. Nee, dat is niet door mij verzonnen, luister het maar even na. Na 17 minuten en 55 seconden zegt de voormalige D66-leider het echt: Nederland is van niemand in het bijzonder. Pechtold vindt dat “rechtvaardig”.

De geest van Marrakesh had niet beter samengevat kunnen worden. Nederland is niet van de Nederlanders. België niet van de Belgen. Frankrijk niet van de Fransen. De wereld is van iedereen.

Voor vele landen is dit heel goed nieuws. Die zijn dus ook allemaal vóór het Marrakech-pakt. Ook de uitspraak “Mijn auto is van iedereen” zal in bepaalde kringen op een gunstig onthaal kunnen rekenen. Of  “mijn huis is van iedereen”. Of “mijn bankrekening” is van iedereen. Maar dan zou ik het ook werkelijk zo eerlijk brengen als Pechtold het hier doet. Wij staan te trappelen om ons land weg te geven. Dat vinden we rechtvaardig. En niet in de hoofdtekst van het pact zeggen dat we ons land willen weggeven, maar een inlegvelletje toevoegen dat we het eigenlijk niet menen.

 
 
 
   

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace