PRISM probleem voor Plasterk

11-06-2013 10:18

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maakte zich vrijdag hard voor de privacy van de Nederlander. Hij wil dat in Europees verband de Obama-regering ter verantwoording wordt geroepen inzake de PRISM-kwestie. Dat laat niet onverlet dat de AIVD al sinds 2002 al in uw email mag rondneuzen middels de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. U moet maar even artikel 24 van die wet lezen. Zorgelijker is de Telegraaf-onthulling dat de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten óók gebruik maken van de Amerikaanse informatie uit het PRISM-project.

Plasterk’s gespleten tong

Want dat betekent dat Plasterk – verantwoordelijk voor de AIVD – met gespleten tong spreekt. Aan de ene kant de Obama-regering waarschuwen, aan de andere kant toestaan dat de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten gebruik maken van diezelfde informatie uit het gewraakte PRISM-project.

Daarbij dient aangetekend te worden dat de kans klein is dat Obama zijn anti-terrorisme wetgeving gaat aanpassen omdat Ronald Plasterk óf Europa dat wil. De Amerikaanse president houdt houdt zelfs honderden journalisten in de gaten, die maakt zich vermoedelijk niet druk over een Europese oproep tot privacy. Yes we scan.

D66 wil hoorzitting

Maar toch, tot welke informatie heeft de Nederlandse overheid nou precies toegang? We weten het niet. Wat we wel weten is dat de overheid – úw overheid – nog veel meer van u wil weten. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil gaan ‘terughacken’ en werkt aan een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken onder meer Skype-gesprekken te gaan afluisteren, gegevens overnemen of ontoegankelijk maken en software installeren op verdachte computers. Tijd voor een hoorzitting dus, vindt D66. En terecht.

Brieven sturen aan elkaar?

Wat te doen tot die tijd, elkaar maar weer brieven gaan sturen? Helaas. Artikel 23 van de hierboven genoemde wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zegt:

De diensten zijn bevoegd tot het openen van brieven en andere geadresseerde zendingen, zonder goedvinden van de afzender of de geadresseerde, indien de rechtbank Den Haag daartoe, op verzoek van het hoofd van de dienst, een last heeft afgegeven.

Daar is de toestemming van Plasterk dus niet eens voor nodig…