Column

Staatsgokken met PvdA-burgemeester Jaap Gelok

22-04-2011 14:00

De kans dat de locatie van de kerncentrale in Borsele dit jaar wordt getroffen door een superstorm en overstroming bedraagt 1:30.000. De kans dat je na het kopen van een staatslot de jackpot wint is 1:20.000.000. Behoor je tot de miljoenen Nederlanders die wel eens een Staatslot kopen? Dan zou je logischerwijs tegenstander van kernenergie moeten zijn. Tenzij je zeker weet dat je de Jackpot nooit wint. Een grote kernramp in Borsele betekent het einde van Nederland als zodanig. Dat komt omdat de afstanden hier klein zijn en omdat de wind meestal in de zuidwesthoek zit. Ook bij een niveau zeven-incident in een van de Belgische of Noord-Franse centrales kunnen de Polen en Roemenen die voor ons asperges steken en aardbeien plukken voorgoed naar huis. Einde Randstad, einde Westland. Einde bio-industrie. Einde menseneconomie.

Jaap Gelok is burgemeester van Borsele. Al een jaar of tien. Jaap is bovendien sinds mensenheugenis lid van de PvdA. Hij betaalt trouw zijn contributie. Tot voor kort was hij ook nog commissaris van energiebedrijf Delta. Het bedrijf dat een vergunning wil voor een 2e kerncentrale in Borsele. De partij van Jaap Gelok, de PvdA, was afgelopen zaterdag een van de voortrekkers bij de manifestatie Schoon Genoeg van Kernenergie. Onder de aanwezigen bekende toppers van getuigenispolitiek als Job Cohen en Diederik Samsom. Jaap Gelok ontbrak.

Baantjesmachine
Jaap Gelok zit niet bij de PvdA om de wereld te redden. Hij is van het soort dat een politieke partij op de eerste plaats beschouwt als een baantjesmachine. Daarom is hij als burgemeester van Borsele voorstander van kernenergie. Joviaal en stralend als altijd zegt Jaap: “Ik heb er een warm gevoel bij”. Meer dan met zijn partijgenoten voelt de Burgemeester zich verwant met minister Maxime Verhagen. Schouder aan schouder zetten de heren zich in voor een tweede kerncentrale in Borsele. Als het aan Verhagen en Gelok ligt blijft ook Borssele I nog zeker twintig jaar draaien. Dat Borsele I 37 jaar oud is maakt geen verschil. Dat Borsele I aan het einde van zijn levensduur is maakt ook geen verschil. Dat waren de centrales in Fukushima immers ook. En ook daar was net een vergunning afgegeven om nog eens twintig jaar langer te draaien. Dat Borsele I identiek is aan de Duitse centrale in Biblis maakt ook geen enkel verschil. Al beschouwen de Duitsers Biblis als hun meest gevaarlijke centrale. Jaap Gelok heeft er een warm gevoel bij.

Voor de schaapjes op de dijk bij Borsele komt er binnenkort een einde aan het grazen. De dijk bij Borsele wordt verstevigd, verhoogd en verhard. Een plotselinge en onverwachte actie van Waterschap Scheldestromen, uiteraard naar aanleiding van Fukushima. “We pakken de dijk fors aan,” jubelt de dijkgraaf. Plotseling blijkt dat de overstromingskans in Borsele 2,5 keer groter is dan in een willekeurig wijkje in Noord- of Zuid-Holland. Jaap Gelok vindt het maar verdacht. “Raar dat dit ineens naar buiten komt, zo vlak voor het kernenergiedebat”, moppert hij.

Regentesk
Jaap is meer van onder de pet. Van een generatie waar besturen vooral bestieren is. Jaap is uit een tijd waarin zijn soort betiteld werd als regentesk. Een regent weet bezwaren weg te wuiven en baant de weg voor onstuitbare vooruitgang. En laat partijprogramma’s ongelezen in de la liggen. Als regent regel je het zelf. De Duitse versie van Borsele, de centrale in Biblis, is inmiddels gesloten. Om nooit meer open te gaan. Ik ga maar eens een koninginnedaglot scoren. Het zal een hele opluchting zijn als ik de jackpot niet win.

Menno Spiro schrijft. Onder andere voor Het Parool, Business Week en Computable. Hij blogt dagelijks over Fukushima. Bewaart halve waarheden voor Twitter.