TPOok!

 
avatar
     
Column

Vooruitzien: studententelevisie

Er bestaat geen televisie voor de doelgroep “studenten”. Daar kom je pas achter als je een column moet schrijven voor een Revu-studenteneditie. “Kan het over televisie voor studenten gaan?”, vroeg de eindredacteur.
Studenten zitten behalve krap in de studiefinanciering ook krap in het televisieaanbod. De meerderheid van de programma’s is of gericht op babyboomers of op het werkende grootdeel met gezin dat naar RTL en SBS kijkt. Zelfs voor bejaarden is er nog MAX maar voor studenten? Niks. BNN misschien, en VPRO voor de academicus, maar wat moet je kijken als hbo-scholier (toch ook een soort student)?

Volgens mij bestaat studententelevisie bij de gratie van studentenhuizen. Die hebben meestal zo’n gemeenschappelijk hok, met veel zooi en beschimmelde vaat, en daar staat dan een stokoude televisie die om 16:00 uur aangaat en om 05:00 uur weer uitgaat. Wat kijken die studenten? TMF. Voetbal. Soaps. Alles wat ‘s nachts wordt uitgezonden.

Ik vermoed dat de herhaling van De Wereld Draait Door (iedere werkdag rond 0:00 uur, Ned 3) door studenten wordt bekeken. Malcolm in the Middle (dagelijks 00:35 uur, Comedy Central) is ook leuk met een jointje en een biertje erbij. En verder veel Discovery Channel. Er kan altijd nog worden gezapt naar de commerciëlen, die hebben na 0:00 uur van die kekke thuiswinkelprogramma’s. Ook altijd een studentenhit. Wie niet gestudeerd heeft kan zich niet indenken hoe retegrappig een thuiswinkelprogramma is als je tegen de ochtend thuis komt uit de kroeg.

Maar eigenlijk brandt op de lippen van alle studenten maar één vraag: waar is Jiskefet gebleven?

Deze column verscheen eerder in weekblad Revu.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.