TPOok!

 
avatar
     
Column

Weer onderzocht: stemcomputer kan niet

Stemmen op papier wel

Tags:

Woensdag presenteerde de commissie Van Beek haar rapport over stemcomputers. Opnieuw was de boodschap: eigenlijk is het stemmen met alleen een computer niet goed te realiseren. Een optie via papier met elektronisch tellen is wel haalbaar. Of u de buidel even wil trekken. In het verleden kwam de actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet in het geweer tegen de oude stemcomputers. Het stemproces was volledig oncontroleerbaar geworden en de problemen waren groot:

  1. De computers bleken slecht fysiek beveiligd te zijn zodat mensen erbij konden;
  2. De software was binnen een minuut te vervangen, waardoor het stelen van de stemmen wel heel makkelijk was;
  3. De kasten gaven zoveel straling dat het stemgeheim op afstand was te doorbreken;
  4. Geen burger kon nog bij het tellen van de stemmen kijken of de zaak een beetje klopt;
  5. Op een paar ontwikkelaars bij een leverancier na wist werkelijk niemand wat de stemcomputers deden;
  6. De software was geheim dus in het geheel niet te controleren;
  7. De leverancier had zoveel macht dat hij besloot de overheid te chanteren dat als hij besloot er in Nederland geen verkiezingen zouden zijn;
  8. Stemcomputers bleken de verkiezingen fors duurder te maken.

Ergo: het stemgeheim, de transparantie van het proces was volkomen afwezig en alleen een leverancier bepaalde of we verkiezingen hadden en hoe die er dan zouden uitzien.

Geld verbrassen

Hierop volgde een commissie die na intensief onderzoek concludeerde dat stemcomputers een gevaar zijn voor de democratie in plaats van een zegen. Maar dat was onacceptabel voor de Vereniging Nederlandse Gemeenten, die vooral last hadden van de traagheid van dat stemmen tellen en maar bleef stampvoeten om een computer te mogen gebruiken. Een nieuw stembiljet om handmatig efficiënter te maken was niet voldoende.

En dus werd opnieuw de buidel getrokken en kwam er een nieuwe commissie. En wat bleek? Hetzelfde als vorige keer: stemcomputers hebben teveel problemen dus dat moeten we niet doen. Het is nog steeds duur, maar … als we nou toch een computer willen dan kunnen we elektronisch stemmen via papier. Aan het einde van de dag tellen we dan elektronisch. Om de democratie te borgen, moeten wel regelmatig hertellen her en der.

En …. opnieuw kost het geld extra. Zo’n 150 miljoen of 10 miljoen per verkiezing. Dan weten we iets eerder wie heeft gewonnen. Een kleine bijdrage om te waarborgen dat de ambtenaar niet te laat thuis is toch?

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.