Column

Weg met de bloemetjesfiets!

26-01-2012 12:00

Er zijn van die mensen die hun scootmobiel helemaal behangen met knuffelbeesten. Een beetje een zielige aanblik hebben dat soort voertuigen doorgaans; alsof iemand heeft willen zeggen: “Nu ik niet meer kan lopen, krijg ik alleen nog aandacht van Poekie hier!” En wie weet is het nog wel waar ook, dat kan natuurlijk, dat maakt het alleen nog maar treuriger. Misschien moet je ook wel naar zo iemand toe lopen en vragen: “Gaat het wel helemaal goed met u?” Dan gooien ze die muffige beesten (want 100x natgeregend) wellicht gelijk weg, verheugd door het beetje compassie dat ze ineens krijgen. Aan de andere kant wil je zulke mensen ook niet te veel aanmoedigen, natuurlijk, voordat iedereen ineens knuffels gaat plakken. De oplettende medemens heeft ondertussen echter al een veel erger soort voertuigversiering her en der im den Lande ontdekt: de bloemetjesfiets.

Kleine meisjes
De bloemetjesfiets is niet de kleine roze omafiets voor basisschoolleerlingen, het is een fiets voor volwassen vrouwen. De eerste keer denk je misschien nog “wat heeft die nou op d’r fiets?”, maar het is geen toevallige uitspatting; er bestaat een groeiende kudde aan bloemfietsdames. Alsof zo’n klein kutmandje voorop de fiets nog niet genoeg “ik koop graag onpraktische rotzooi” schreeuwt, nee, er moeten ook nog bloemen op dus. Lekker tipsy van de Jillz na een avondje met “de meiden” op de bloemenfiets naar huis, dat soort types rijden er op. Van die dames die zich inzetten om de stad mooier te maken en alleen maar met “leuke dingetjes” kunnen komen, waardoor mannen steeds verder eenzaam huilend wegkruipen in donkere kroegjes waar je nog gewoon bier mag drinken en de barman nog gewoon weigert iets te mixen.

Het zijn natuurlijk ook geen echte bloemen, het zijn kunststof bloemen. Anders wordt het wel héél onpraktisch, dat hebben ze dan nog net wel goed gezien. Dus zie je nu overal blij gebloemde fietsen staan. Blije fietsen, alleen de gedachte is al genoeg om jeuk van te krijgen, maar nu zie je ze ook nog eens overal. Lekker origineel in China gemaakte plastic bloemen op je fiets, énig! Met de bloemen kun je laten zien dat je lekker vrij en ongedwongen fris in het leven staat. Bloemfietsvrouwen houden naast Jillz, van UGGs, Net5, Filemon en nerds (“Want die zijn zo lief!”). Het zijn vrouwen die graag nog het kleine meisje zijn, maar toch de grote volwassen mening hebben. Kom nou, we zijn wel een echte powerchick!

Zeuren
Men zegt dat je niet teveel moet zeuren. Wat is er nou mis met blije fietsen? “Je moet niet zo negatief doen!” U kent de verwijten natuurlijk wel. Het probleem is ook niet bloemen, of blij zijn. Wat is er nou tegen echte (!) mooie bloemen bij een heesterperk, wat is er nou tegen blije mensen? Helemaal niets dus. Er is alleen iets tegen nepbloemen, neplachen en vooral tegen vinden dat alles maakbaar moet zijn. Die bloemen zitten er niet voor de sier, die zitten er om heel hard te schreeuwen: “Kijk je moet blij zijn! De wereld is mooi!” Je moet vooral heel hard blij zijn, alleen maar makkelijke drankjes drinken, roze fietsen rijden en leuke nerds knuffelen.

Je moet niet klagen, niet zeggen: “Nounou, is dat nou wel zo?” Want kritiek hebben is makkelijk mensen, daarom heeft iedereen het ook constant. Want de blije bloemenmoeders vinden ook best wel heel erg dat kritiek mag: op het weer (of op voetbal als je een man bent). Op nagellak. Maar het moet wel leuk blijven en dat moet iedereen weten. Dat je wordt uitgezet naar Congo, maar in ieder geval weet dat Ineke op een blije fiets rijdt, want zo kan het ook in de wereld. Blijheid is een keuze! En als je niet mee wilt doen, dan bellen we je baas wel. Maar zo ben jij toch niet? Jij rijdt natuurlijk ook op een blije fiets, want je gaat toch niet zeggen dat blij slecht is?

Gyurka Jansen geeft training en advies over nieuwe media, denkt heel vaak “dit wil ik niet” en wil nog minder dat mensen bij ‘m komen zeuren over dat kritiek hebben zo makkelijk is.

CC-Foto: Arturo Donate