Zal euro flink aan kracht gaan winnen?

25-01-2013 14:29

De euro is de laatste tijd weer meer aan het waard worden ten opzichte van veel andere munten. Ik denk dat dit proces zich weleens zou kunnen gaan doorzetten in de komende weken en maanden. Onlangs werd bekend dat Japan haar economie een flinke stimulus zou gaan geven, zodat de Japanse groei een impuls zou krijgen en de Japanse Yen in waarde kon gaan dalen.

De Bank of Japan gaat nu voor onbepaalde tijd staatsobligaties opkopen, zodat er een nieuwe dosis geld in de economie kan komen.

Daling Yen

De aangekondigde maatregelen waren goed voor een flinke daling van de Yen tegenover zo’n beetje iedere munt die er in de wereld te vinden was. Ook gisteren is de Yen weer behoorlijk in elkaar gezakt.

Je zou bijna zeggen dat Japan een kanon heeft afgevuurd in een valutaoorlog in opkomst. Maar ook de VS heeft al een groot aantal verruimende maatregelen doorgevoerd.

Zo doet de Fed aan rondes QE (Quantitative Easing, het opkopen van Amerikaans staatspapier door de centrale bank van Amerika met nieuw gecreëerd geld) en heeft de Amerikaanse regering de begrotingstekorten laten oplopen.

Ook sluit ik niet uit dat de Fed de geldpersen nog harder zal laten draaien in de toekomst, om zo het voordeel dat Japan heeft met een lagere Yen geheel of gedeeltelijk ongedaan te maken. Echter, ik verwacht dat de ECB dit niet zal doen.

ECB doet niet mee?

De grote vraag is of de ECB mee zal gaan doen met de Amerikanen en de Japanners, door ook met vers geld staatsobligaties op te gaan kopen. In mijn column van afgelopen dinsdag, “Eurostier heeft kans om door te beuken”, gaf ik al aan dat ik dacht dat de euro weleens flink zou kunnen gaan stijgen, omdat ik de verwachting uitsprak dat de ECB geen nieuw staatspapier zou gaan opkopen.

Ik verwachte dit, omdat de ECB als doel heeft de inflatie in te dammen en alleen bij hoge uitzondering staatsobligaties op te kopen. De ECB koopt namelijk alleen staatsobligaties van probleemlanden op, wanneer de rentes in deze landen te hoog oplopen. Echter, de rentes op staatsobligaties van probleemlanden is de laatste weken gezakt, waardoor er geen reden is voor de ECB om staatsobligaties op te kopen.

Daarnaast worden er in Europa bezuinigingen doorgevoerd in plaats van stimuleringen. Uiteraard kan de paniek rondom de probleemlanden weer gaan oplopen door nieuwe (hogere) werkloosheidscijfers of door politieke instabiliteit in bepaalde probleemlanden. Deze paniek zou de euro weer omlaag kunnen brengen, maar wanneer de relatieve rust rondom de probleemlanden aanblijft, dan zou de euro weleens verder aan kracht kunnen winnen. Niemand weet natuurlijk precies welke richting het werkelijk op zal gaan met de euro, ook ik niet. We zullen zien hoe de situatie zich zal gaan ontwikkelen.

Let op!: Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies, maar is informatief bedoeld. Bas van der Hout en de site waar u deze column op leest zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit bericht en de hierin gegeven informatie of verwachtingen.

Volg Bas op twitter: www.twitter.com/basvanderhout.

Beursdetective: www.beursdetective.nl.