Economie

Wall Street wacht op cijferseizoen

07-01-2013 18:38

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden maandag op verlies. Beleggers namen wat gas terug na de recente koerswinsten, waarbij de breed samengestelde S&P 500 vrijdag de hoogste slotstand in 5 jaar bereikte. Ook wordt gewacht op de start van het cijferseizoen. Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa opent dinsdag, zoals gebruikelijk, als eerste de boeken over het afgelopen jaar en het vierde kwartaal.

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,6 procent lager op 13.360 punten en de S&P 500 daalde 0,5 procent tot 1458 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 0,3 procent tot 3092 punten.

Alcoa maakt dinsdag na het slot op Wall Street de resultaten bekend. De verwachtingen van analisten voor het vierde kwartaal zijn gemengd.

Bank of America maakte bekend een schikking te hebben getroffen met hypotheekverstrekker Fannie Mae ter waarde van 3,6 miljard dollar om claims rond de verkoop van hypotheken tussen 2000 en 2008 af te kopen. Als onderdeel van de afspraken koopt Bank of America voor 6,75 miljard dollar hypotheken terug van Fannie Mae. Hierdoor valt de winst voor belasting in het vierde kwartaal circa 2,7 miljard dollar lager uit dan voorzien. Het aandeel Bank of America verloor 0,7 procent.

Verder werd zondag bekend dat internationale financiƫle toezichthouders nieuwe regels voor de contante middelen die banken moeten aanhouden, hebben versoepeld. De banken krijgen bovendien 4 jaar extra de tijd om te voldoen aan de regels.

Chiptoeleverancier Applied Materials ging 2 procent omlaag na een adviesverlaging door JPMorgan. Yahoo verloor 2,3 procent na een afwaardering van Sanford C. Bernstein.

Internethandelaar Amazon profiteerde juist van een analyse van Morgan Stanley met een winst van 3 procent. Daarin wordt voorspeld dat de wereldwijde onlineverkoop in 2016 een waarde kan bereiken van 1000 miljard dollar, van 512 miljard dollar vorig jaar.

Illumina, een producent van apparatuur voor DNA-onderzoek, zakte 7,8 procent. De topman van het Zwitserse farmacieconcern Roche gaf in een interview aan mogelijk af te willen zien van het overnamebod op het bedrijf van 6,8 miljard dollar.

De euro was 1,3110 dollar waard, tegen 1,3108 dollar aan het eind van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie steeg licht tot 93,20 dollar per vat. Brent daalde licht.