Binnenland

Abvakabo FNV: wanbeleid bij Meavita

02-03-2013 09:47

RIJSWIJK (ANP) – Thuiszorgconcern Meavita heeft zich schuldig gemaakt aan wanbeleid. Vakbond Abvakabo FNV ziet dit bevestigd in een conceptrapport over het faillissement van Meavita dat het tv-programma Nieuwsuur vrijdag naar buiten bracht. ,,We verwachten dat de rechter ook deze conclusie trekt'', zei voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV zaterdag.

Meavita, ontstaan uit een fusie van vier grote zorginstellingen, ging in 2009 failliet en liet een miljoenenschuld achter. Abvakabo sprak toen al van wanbeleid en stapte naar de Amsterdamse Ondernemingskamer. Er werkten 20.000 mensen, de omzet bedroeg ongeveer een half miljard euro en er waren 100.000 cliënten bij aangesloten.

Moreel Faillissement

Arno van Deuzen, advocaat van Abvakabo FNV, stelt:

De financiën waren niet op orde. Bestuurders van Meavita staken enorm veel tijd en miljoenen euro’s in absurde projecten, zoals de tv-foon. De administratiesystemen sloten niet op elkaar aan. Dit gebeurde ondoordacht, zonder financiële analyse en goede voorbereiding.

Corrie van Brenk laat verder weten dat het voor de werknemers ook een ‘moreel faillissement’ is: zij “zagen dat het bedrijf waar zij trots op waren in een paar jaar tijd te grabbel werd gegooid”.