Binnenland

Echte antwoorden geeft Robert M. niet

08-03-2013 12:30

AMSTERDAM (ANP) – Na 3 dagen proces heeft kindermisbruiker Robert M. geen nieuw licht kunnen werpen op zijn zaak. De 29-jarige geboren Let heeft in feite herhaald wat hij vorig jaar bij de rechtbank ook heeft verklaard: hij is een grens overgegaan en zag geen weg meer terug, zag geen alternatieven of manieren om zijn gedrag te stoppen.

Het was een val in een ravijn, zo omschreef M. het gegeven dat hij systematisch kinderen is gaan misbruiken. Ook de vloek van het pedofiel zijn, waarover hij bij de rechtbank uitvoerig sprak, keerde deze week terug in de verantwoording die M. probeert af te leggen. Woorden als strijd, worsteling, pijn en dilemma liggen hem eveneens in de mond bestorven.

In de rechtszaal werd zichtbaar dat zowel de raadsheren van het hof als de twee advocaten-generaal geen genoegen kunnen nemen met de verklaringen van M. Vrijdag bekeek het hof een selectie van beelden van de politieverhoren van M. Ook die roepen vooral de vraag op hoe schuldig Robert M. zich eigenlijk voelt, hoeveel spijt hij heeft van wat hij heeft aangericht. De beelden laten een man zien die, in de woorden van advocaat-generaal Marianne Bakker, toch vooral lijkt te genieten van wat hij allemaal vertelt. Volgens M. zat hij tijdens die verhoren dicht tegen een ,,zenuwinzinking" aan, maar Bakker zei daar geen spoor van te zien.

Vrijdagmiddag behandelt het hof de zaak tegen M.'s partner, Richard van O. Het proces tegen M. zelf gaat dinsdag verder.