Economie

Beurzen tonen gematigd herstel

26-03-2013 14:37

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen lieten dinsdagmiddag een gematigd herstel zien na de verliesbeurt van een dag eerder. De stemming bleef terughoudend door de commotie rond het reddingspakket voor Cyprus.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 349,79 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 527,00 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,3 en 0,8 procent.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex na ruim een uur handelen 0,7 procent in de plus ondanks gemengde cijfers over de Amerikaanse economie. In de VS nam het consumentenvertrouwen deze maand onverwacht af en daalden de verkopen van nieuwe huizen sterker dan voorzien. De orders voor duurzame goederen vielen daarentegen hoger uit dan verwacht en de huizenprijzen lieten de sterkste stijging sinds 2006 zien.

Alle banken op Cyprus blijven nog tot donderdag gesloten. Het kapitaalverkeer op het eiland wordt aan banden gelegd om te voorkomen dat spaarders bij Cypriotische banken hun geld massaal naar het buitenland brengen zodra de banken weer opengaan. Ook de aandelenbeurs op Cyprus blijft dinsdag en woensdag gesloten.

De Europese bankaandelen lieten een wisselvallig koersverloop zien na de zware koersverliezen van een dag eerder. In Frankfurt klom Deutsche Bank 0,5 procent. De Franse bank Crédit Agricole zakte 0,5 procent, terwijl er BNP Paribas 1,6 procent wist te winnen. In Amsterdam leverde ING 0,6 procent in en Santander verloor in Madrid 1 procent.

SBM Offshore was de grootste stijger in de AEX met een winst van ruim 4 procent. Beleggers reageerden verheugd op de intentieverklaring die de maritiem dienstverlener heeft ontvangen van het Braziliaanse olieconcern Petrobras voor een contract van omgerekend 2,7 miljard euro. Daarmee is er sprake van het grootste contract ooit voor SBM.

De euro was 1,2865 dollar waard, tegen 1,2855 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 95,33 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 108 dollar.