Economie

Mager herstel op beurzen

26-03-2013 11:05

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen lieten dinsdag een voorzichtig herstel zien na de verliesbeurt van een dag eerder. Beleggers schudden de commotie rond het reddingspakket voor Cyprus van zich af en wachten op macro-economische cijfers, die later op de dag uit de Verenigde Staten komen.

,,De beurzen laten een mager herstel zien. De bankensector werd gisteren als geheel in de verkoop gedaan ongeacht de naam van de bank. De markt moet even tot bezinning komen en wellicht is het tijd dat we beseffen dat banken die een hoge rente bieden een risico vormen. Verder gebeurt er niet zoveel en is het wachten op het Amerikaanse consumentenvertrouwen en cijfers over de huizenmarkt in de Verenigde Staten“, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent hoger op 349,15 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 527,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,1 en 0,7 procent.

Alle banken op Cyprus blijven nog tot donderdag gesloten. Eerder was gemeld dat de meeste banken dinsdag al zouden opengaan. Het kapitaalverkeer op Cyprus wordt aan banden gelegd om te voorkomen dat spaarders bij Cypriotische banken hun geld massaal naar het buitenland brengen zodra de banken weer opengaan.

De Europese bankaandelen lieten overwegend kleine winsten zien na de zware koersverliezen van een dag eerder. In Frankfurt klom Deutsche Bank 0,9 procent en in Amsterdam won ING 0,1 procent. De Franse bankCrédit Agricole steeg 0,5 procent.

De uitspraken van Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem dat het Cyprus-akkoord model staat voor toekomstige reddingsplannen zorgden maandag voor onrust in de bankensector. Hij trok deze uitspraak echter later weer in en stelde dat het reddingspakket voor Cyprus een specifiek geval is en geen blauwdruk vormt om problemen bij andere banken aan te pakken.

SBM Offshore was de grootste stijger in de AEX met een winst van ruim 4 procent. Beleggers reageerden verheugd op de intentieverklaring die de maritiem diensteverlener heeft ontvangen van het Braziliaanse olieconcern Petrobras voor de levering van twee drijvende productie- en opslagschepen. De totale waarde van het contract is 3,5 miljard dollar (2,7 miljard euro). Daarmee is er sprake van het grootste contract ooit voorSBM.

De euro was 1,2872 dollar waard, tegen 1,2855 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 95,33 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 108,20 dollar.