Economie

Weinig beweging op beurzen

03-04-2013 09:46

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen lieten woensdag weinig beweging zien. Beleggers namen wat gas terug na de sterke koerswinsten van een dag eerder.

,,We blijven mooi op niveau liggen na de stevige stijging van gisteren. Het is wachten op cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en binnenkort komen in de VS ook de eerste bedrijfsresultaten over het afgelopen kwartaal naar buiten. Daarbij is het vooral belangrijk wat de vooruitzichten van de bedrijven zijn. In Amsterdam staat Arcelor onder druk door berichten over overcapaciteit in Europa. Randstad is ook een opvallende daler zonder dat daar een directe aanleiding voor is'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 352,18 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 531,31 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,1 en 0,4 procent.

De markt kijkt uit naar het Amerikaanse banencijfer van salarisstrookverwerker ADP, dat later op de dag verschijnt. Het banencijfer van ADP vormt een indicator voor het officiƫle banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag wordt vrijgegeven. Ook wordt gewacht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

In Londen zakte Vodafone ruim 2 procent. Het Amerikaanse telecomconcern Verizon heeft ontkend dat het samen met concurrent AT&T een bod overweegt op de Britse branchegenoot Vodafone. Het aandeel klom dinsdag bijna 6 procent door speculatie op een mogelijk bod van Verizon en AT&T. Verizon herhaalde wel interesse te hebben in het belang van Vodafone in Verizon Wireless, de draadloze tak van het concern.

Uitzender Randstad was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3,9 procent. SBM Offshore volgde met een min van 2,3 procent tot 12,75 euro. De maritiem dienstverlener heeft de uitgifteprijs van zijn claimemissie vastgesteld op 10,07 euro per gewoon aandeel. Bierbrouwer Heineken was de grootste stijger met een plus van 1,8 procent.

ArcelorMittal verloor 1,7 procent. Volgens de Amerikaanse bank Citigroup moet het staalconcern dieper in de eigen organisatie snijden om de problemen in Europa het hoofd te bieden. De Europese staalsector kampt volgens Citigroup met een overcapaciteit van 40 tot 50 miljoen ton.

De euro was 1,2827 dollar waard, tegen 1,2834 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 96,81 dollar per vat. Brentolie werd eveneens 0,4 procent goedkoper, op 110,22 dollar.