Economie

Wall Street verliest hoop op extra steun

04-04-2013 17:28

NEW YORK (ANP) – Beleggers op Wall Street verloren donderdag de hoop op extra steunmaatregelen van centrale banken. De koersen stegen aanvankelijk vanwege extra stimulans door de Bank of Japan, maar de winsten vervlogen toen doordrong dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England geen extra stappen zetten om de economie aan te jagen.

Halverwege de handelsdag in New York stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent lager op 14.542,22 punten. De S&P 500-index daalde 0,1 procent tot 1552,83 punten en de Nasdaq verloor 0,3 procent tot 3210,24 punten.

De Japanse centrale bank gaat fors meer obligaties opkopen in een poging de deflatie in het land een halt toe te roepen. Japan kampt al ongeveer 15 jaar met dalende prijzen, waardoor de economische groei wordt afgeremd. In het nieuwe plan van centralebankpresident Haruhiko Kuroda zal de Bank of Japan maandelijks voor 7 biljoen yen (56, miljard euro) obligaties opkopen. Dat is een verdubbeling van het gemiddelde bedrag dat in de afgelopen maanden werd gespendeerd.

President Mario Draghi van de ECB houdt voorlopig vast aan het huidige beleid, waaronder het lopende programma om obligaties op te kopen. Hij joeg beleggers extra schrik aan met de opmerking dat er nog altijd grote bedreigingen zijn voor het herstel van de economie. De Bank of England wijzigde evenmin het monetaire beleid. De bank stak al 375 miljard pond (459 miljard euro) in de Britse economie door schuldpapieren op te kopen.

Beleggers kregen ook nog een tegenvaller te verwerken over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg vorige week met 28.000 tot 385.000, het hoogste aantal sinds november vorig jaar. Economen hadden juist gerekend op een daling naar 353.000 aanvragen.

Vrijdag volgt een belangrijk rapport, de banengroei exclusief de agrarische sector in maart. Economen rekenen in doorsnee op de aanwas van 195.000 arbeidsplaatsen. Eerder deze week viel de door salarisstrookverwerker ADP gemeten banengroei flink tegen.