Economie

Beurzen wachten op banenrapport

05-04-2013 09:57

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdagochtend eensgezind omlaag. De stemming bleef terughoudend voorafgaand aan het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven.

,,In Amsterdam valt het verlies van Air France-KLM op. Er heerst onrust in de gehele luchtvaartsector over de vogelgriep in China. De koersverliezen lijken een beetje overtrokken, maar het is wachten hoe dat afloopt. Alle cyclische bedrijven hebben het overigens zwaar door de aanhoudende zorgen over Europa. Daarnaast is het wachten op het banencijfer uit de VS en begint volgende het kwartaalcijferseizoen“, aldus analist Jos Versteegvan Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,1 procent lager op 342,54 punten. De MidKap daalde ook 1 procent tot 522,44 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,9 en 1,3 procent.

In de Europese luchtvaartsector werden flinke verliezen geleden door de vrees dat een uitbraak van een nieuwe variant van de vogelgriep het luchtvaartverkeer zal treffen. Vrijdag werd bekend dat inmiddels zes personen in China zijn overleden aan het virus, waarvoor nog geen vaccin bestaat. In Frankfurt zakte Lufthansa 4,2 procent. In Londen daalde budgetmaatschappij EasyJet, die ook halfjaarcijfers bekendmaakte, 4,1 procent. IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, verloor 4,6 procent.

In Amsterdam was luchtvaartgroep Air France-KLM de grootste daler met een verlies van ruim 5 procent. Chipmachinefabrikant ASML ging aan kop met een winst van 1,3 procent. In de MidKap stond diervoerbedrijfNutreco onderaan met een min van 1,6 procent. Sterkste stijger was navigatiebedrijf TomTom met een plus van 1,4 procent.

Bij de kleinere fondsen zakte Reesink meer dan 8 procent. De handelsonderneming heeft in 2012 een verlies in de boeken gezet van 4,3 miljoen euro. Een jaar geleden boekte Reesink nog een winst van 5,6 miljoen euro. Analisten van SNS Securities hebben het advies voor het aandeel verlaagd.

In Kopenhagen steeg Bang & Olufsen 2,8 procent. De Deense fabrikant van duurdere beeld- en geluidsapparatuur zag de omzet in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar met ruim 14 procent en zette een nettoverlies in de boeken. Vooral op de Europese markt kreeg Bang & Olufsen zware klappen. Het bedrijf gaf 2 weken geleden al een winstwaarschuwing.

De euro was 1,2926 dollar waard, tegen 1,2861 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 93,12 dollar per vat. Brentolie zakte ook 0,2 procent in prijs tot 106,15 dollar.