Economie

NS gaat voor 100 miljoen euro bezuinigen

05-04-2013 06:45

UTRECHT (ANP) – De Nederlandse Spoorwegen gaan de komende 4 jaar 100 miljoen euro bezuinigen. Het spoorbedrijf doet dat op basis van een onderzoek door adviesbureau The Hackett Group, waaruit blijkt dat er voor zeker 30 procent aan kosten kan worden bespaard op de afdelingen financiĆ«le zaken, ICT, personeelszaken en inkoop. Dat heeft de NS vrijdag bekendgemaakt.

Het spoorbedrijf is van plan minder extern personeel in te huren en een scherper inkoopbeleid in te stellen. Vakbond FNV Spoor vreest hierdoor voor een massaontslag. ,,Reken maar uit: 100 miljoen euro, dat is misschien wel 1000 arbeidsplaatsen'', zegt FNV-bestuurder Roel Berghuis.

NS stelt echter dat het nog niet bekend is hoeveel personeel boventallig verklaard gaat worden, maar het spoorbedrijf geeft wel aan dat het zijn uiterste best zal doen om deze mensen naar een nieuwe baan te begeleiden.

Eerder zei een woordvoerder van NS dat het onderzoek van het adviesbureau bedoeld was om uit te zoeken of arbeidsplaatsen van medewerkers die met pensioen gaan wel of niet opnieuw gevuld moeten worden. De zegsman trok deze bewering later weer in.

Vanwege de economische crisis heeft de spoorvervoerder de laatste tijd moeite om zijn klantenbestand uit te breiden. Tijdens de presentatie van het jaarverslag in februari liet de NS al doorschemeren daarom minder externe krachten te willen inhuren. ,,Als je sommige projecten ook met eigen mensen kan doen, is dat goedkoper'', was toen de verklaring. Bij de onderneming werken ruim 30.000 mensen.